Thursday, May 31, 2012

Semalam Punya Cerita ~ Part 1

Assalamualaikum....

Petang semalam, abang & kakak ipar saya baru sampai dari Kuantan, pastu diorang ajak saya seberang pulau... katanya dah lama x round2 island... saya ok jer..bab jalan no.1..hahaha...

Kebetulan naik ferry, abang saya yg no.3 tu yg bawak.. so, kami mintak nak naik atas sekali... giler gayat nak naik... habis hilang kegojesan bila kena nonggek2 nek tangga atas sekali tu...hihihi..:p

bila da sampai atas..tunggu lagi.. gedik2 sambil ambik gambo...hahaha...
  
amboiiiiii.... cam terer je...haha..
  
cam tak caye abg saya yg bawak ferry tu... sgt bangga ok !!!!

depa start gedik dahhh...hahahaa..

ohhh..mmg sgt....
 
hihihihi...
 
taktau motif bergambo camni...hihihi...
 
bestnyeee angin sepoi2 tak reti bahasa...

Pastu teringat yang saya ade order tudung dari Yani... alang2 nak ke pulau jumpa yani sekali lah... (pestime nak jumpa yani)... tapi dapat jumpa kejap jer.. sebab dah lewat... yani..nanti kite jumpa lg k... & thanks for the Shawl... Like it very much... muahhh...muahhhh....

 
this is Yani..kecik molek jer orangnyeee....
  
cam 2 beradik tak???

 
my lovely Adik Yani...

Pastu kitaorang kemana???? check out after this....=)



En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Khamis Yang Rileks......

Assalamualaikum... hai u olllss...:)

Hari ni rasa rileks skit...walau macam2 dok dalam kepala ni.. banyak benda dok pikiaq...dah la tak cukup tido.. semalam balik kol 2.30 pagi... ikot my abang & kak ipar round2 island... & jumpa dik Yani jugak !!! yang tu later2 ai cite k....


setelah bertahun2 lamanya.... baru semalam terasa nak pakai tudung bawal balik....:)



En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Wednesday, May 30, 2012

Kita Satu (Spider) ~ Versi Piano

Semalam En.Tunang bagi lagu ni kat saya...dia kan peminat tegar kumpulan SPIDER... sekali dengar terus jatuh cinta.. bukan tak penah dengar sebelum ni... dah selalu... & saya juga peminat tegar kumpulan SPIDER.. yang best sebab melody dia tu... versi piano... sangat syahdu bila dengar....ececece..

dah dengar blom??? best kan... layan jer bila dengar versi piano ni... terus up no.1 kat mixpod sebelah nun...:)



En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Wordless Wednesday ~ Suka & Duka

Disebalik gambar...ade SUKA & DUKAnya....


En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Monday, May 28, 2012

Kursus Pra-Perkahwinan ~ Pengalaman Yang Menyeronokkan..

Salam....

Finally, dapat jugak aku sijil kawen... maju selangkah untuk ke arah rumahtangga... kalau dulu asyik bertangguh jer... now, masa dah suntuk... apa2 pon kite gi kursus dulu.. nak wat preparation pon cam xde semangat kalau tak gi ambik kursus kawen dulu...kan????

Ok, arini aku nak cerita pengalaman aku gi kursus kawen..aku gi ngan sapa lagi kalau bukan my en.tunang... ni penting aku nak gtau pada sapa2 yg belom gi kursus... better korang gi ngan pasangan korang.. sebab bila gi sama2... dengar ceramah sama2... & boleh ingat mengingati... cam aritu kitaorang.. masa balik dalam keta kitaorang sama2 saling mengingati... "ha.. ustaz cakap suami ke wat camni camni... oh.. ok2..ingat... haa..tak boleh camtu... kan ustaz da cakap tadi.." hehehe...lebih kurang camtu la... kalau gi asing2 kita xtau apa yg pasangan kite belajar kat kursus tu..& susah skit la kita nak praktikkan...betol tak?? 

Kitaorang ambik kursus kat Hasani Management cawangan Sungai Petani, Kedah. Kenapa Kedah?? sebab Penang sekarang dah ade law baru.. agak complicated.. bagi kami yang agak susah tuk mengatur masa...adalah lebih baik kami ambik kat Hasani... so, sijil kitaorang chop Jabatan Agama Negeri Kedah... tak kisah lah.. mana2 pon boleh.. sijil ni diiktiraf di seluruh negara... so, xde hal..:)

Kami diberi satu fail... dalam tu ade buku Memasuki Gerbang Perkahwinan Edisi 2, pen, A4 paper untuk nota & cekelet 1 plastik kecil..


kami pada hari tu....


Hari Pertama - Sabtu, 5 May 2012

Sampai awal.. jam 8 dah terpacak kat situ... so, register sesiap & terus masuk dewan... kami berdua dah terpisah... ingat x sama dewan.. upanya terpisah pintu jer.. dewan yang sama gak..hihihi...


aku dok line kedua barisan perempuan...:)


Staff Hasani datang bagi taklimat serba sikit... oh ya.. ambik kursus kat sini siap ade cabutan bertuah lagi.. hadiah dia ada seterika, toaster, blender & hamper.. tapi aku tak dapat pon...org lain yg dapat..hihihi...

Sesi Pertama : Akidah & Ibadah ~ Tuan Syeikh Ismi Anuar (Ketua Pendaptar Nikah/Cerai Negeri Kedah)

Ustaz banyak bagi penerangan bab akidah & ibadah dalam Islam... bab ni banyak kearah memperbaiki akidah & ibadah dalam diri.. takde langsung masuk bab rumahtangga... tapi, ustaz ni ok.. not bad.. ade gak lawak2 dia tu....

Dalam kol 11:15 tu kitaorang rehat kejap.. adela diorang kasi air mineral, air teh & roti... rehat kejap jer dalam 20min jer...pastu sambung balik...

Sesi Kedua : Akhlak Dalam Rumahtangga ~ Ustaz Zaiferi (Penolong Penguasa Bahagian Sungai Petani, Kedah) 

Ustaz songkok tinggi.. Ustaz ni banyak cite pasal kerja dia sebagai Penguatkuasa...tangkap orang khalwat lah... tangkap maknyah lah... pastu ade la jugak dia bagi penerangan pasal akhlak suami isteri.... ustaz ni pon best gak... lawak banyak...:)

Pukul 12.45-1.45 kami rehat... tapi makan adalah SDN BHD.. diorang xsediakan... diorang hanya bagi breakfast jer... nasib baik depan Hasani ade Central Square... tak payah nak keluar nek keta..jalan kaki jer..senang cite...


Perkahwinan & Prosedur / Hubungan dalam Keluarga ~ Tuan Syeikh Roshidi ~ (Pegawai Agama Islam Daerah Sungai Petani)

1 jer nak cakap pasal ustaz ni... USTAZ LOQLAQ !!! hahaha... pecah perot ngan ustaz ni... sampai dia sendiri tergelak takleh nak berhenti sebab salah sorang peserta buat lawak.... paling tak tahan dia cita bab hubungan 'teeettt'... yang kitaorang org pompuan malu x sanggah dah.. yg org lelaki...amboi... seronok sangat aih...

Komunikasi Dalam Keluarga ~ Ustaz Sobri Ahmad

Dalam semua2 ustaz, saya paling kesian ngan ustaz ni... dia dok buat penerangan kat depan.. peserta lelaki sibuk dok menyembang... ustaz ni dia slow... mmg agak boring skit.. tp, dia tak marah pon diorang tak beri tumpuan.. alahai ustaz..saya kesian dengan kamu..huhuhu....



Hari Kedua - Ahad, 6 May 2012

Pengurusan Sumber Keluarga ~ Ustaz Ahmad Ghazali ~ (Pegawai Agama Daerah Sungai Petani)

Ustaz ni dia dah setengah umur, tapi dia ceramah best... dia banyak bagi petua dalam rumahtangga.. banyak bagi doa2 untuk kebahagiaan rumah tangga... antara salah satu doa untuk menggelakkan diri dari terkena sihir adalah...

بسم الله الذي لا يضر مع اسمه شيء في الأرض ولا في السماء وهو السميع العليم


Cara dia.. time nak makan..selepas baca doa makan.. sambung baca ayat ni... InsyaAllah... kita akan dijauhkan dari segala sihir...wallahualam...

satu perkongsian bersama.. dalam rumahtangga mesti kena ingat satu benda ni..bila dah berumahtangga, segala2 harus dikongsi bersama.. jgn letak beban atas bahu suami semata2... give & take.. insyaAllah... bahagia rumahtangga kita..Insyaallah...:)

khusuk la kononnye...hihihi..


Pengurusan Kesihatan ~ Puan Siti Mariam

Satu2nya penceramah wanita... tak banyak yang boleh dikongsi.. biasa la.. dia banyak terang bab penyusuan bayi selepas bersalin bagi kaum wanita. Pastu dia terang bab ujian HIV untuk bakal pengantin... HIV test valid 6 bulan jer tau...& lain2 yang common jer...:)

Pengurusan Stress & Konflik ~ Tuan Syeikh Yusoff Majid

Masa sesi ni aku mmg mengantuk giler... & aku sampai ambik fone bukak FB punya xmau bagi tersengguk... serius ustaz ni sangat2 la boring...  dia cerita bab stress.. tapi, kami semua dalam dewan rasa stress ngan dia... hahaha... maaf ustaz !!! :)

Pembubaran Perkahwinan ~ Ustaz Yahya Harun

Ustaz ni GILER BEST !!!! rasa cam tak cukup 1 jam setengah ngan dia... ini yang kami nak... santai jer... siap berlakon lagi...hahaha.. pastu ade sesi ajar memasak.. dia ajar cari buat peknga...hahaha...

Ustaz Yahya ada bagi satu doa... Doa ni penting yer kawan2 bagi yang dah nak kawin tu... wajib baca pada Malam Pertama...meh saya kasi ajar...hihihi...


Doa ini hendaklah dibaca oleh PENGANTIN LELAKI pada malam pertama... cara2 nya halakan tangan ke hidung isteri... tujuannya nak rasa nafas isteri... baca ayat ni sambil tanya naik ke atas ubun-ubun (dahi) isteri... Doa ni hanya dibaca oleh suami jer tau... Isteri tak payah.


Lepas tu kitaorang diberi ujian bertulis... Latihan dalam berkumpulan...soalan2 yang ditanya bab rukun nikah, rukun Islam & Iman, bab wuduk & lain2.



Last, sesi cabutan bertuah & penyampaian Sijil....

Finally, selesai jugak... alhamdulillah... en.tunang lega sangat.. dia kata selagi tak selesai kursus tu dia tak senang hati... hahaha... macam2 la kamu ni...



p/s : masa gi kursus kawin dapat kenal sorang jer kawan baru... nama dia Ima.. budak sabah ni... tp, tunang dia org sungai petani.. nak nikah bulan 7 ni...
~ saya tak cerita secara detail apa yg penceramah tu terang...sebab penceramah semua baca balik jer apa yg ada dalam buku tu... diorang banyak ajar yg takdak dalam buku...hahaha...


En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Friday, May 25, 2012

Breakfast !!!


:-)


Arini breakfast nasi goreng cili api... buat sendiri !!! rajin tak saya??? hihihihi...:p


En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Thursday, May 24, 2012

Photobook E-Day

Assalamualaikum & Selamat Pagi....

Semua sihat ke arini??? takde ape nak cita sebenarnya.... just nak share ngan korang 1 benda ni...

Ingat tak lagi gambo2 time majlis bertunang saya dulu?? ekceli, saya tak cuci pon lagi gambo2 tu.... Nak dijadikan rezeki saya dapat buat photobook terus...

Nak tau saya buat kat mana... Made In US ok... jauh tu... hehehe...

Nak dijadikan cite aritu saya ke blog Titin a.k.a. Miyoko Suki... saya tgk photobook dia lawa... murah plak tu.. saya just bertanya... tup2 ade promotion.. ape lagi saya grab la... saya buat 2 photobook.. 1 untuk gambo majlis tunang... satu lagi.... na na na... takleh kasitau lagi...suprise !!! hehehe...

Nak tengok hasil photobook saya tu?? Jom terjah blog titin.... sila click [DISINI]

Photobook tu saya lom dapat tengok live lagi sebab titin akan balik malaysia awal July... tak sabarnye nak tunggu titin balik.... TQ titin...sayang kamu ketat2...


saya & titin..:)

En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Wednesday, May 23, 2012

Lamanya tak updates blog !!!

Ntah ler... cam xde mood jer nak updates blog... aduhh..ape nak jadi ngan saya ni... lagipon tak berapa nak sihat badan ni....

Layan jer gambo saya ngan anak2 sedara k...:)





Ok..bai....



En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Monday, May 14, 2012

Overnight @ Hospital Seberang Jaya

Semalam saya overnight kat wad.. teman mak...pagi ni dr hospital terus dtg ofis..abah take over jaga mak... ekceli, petang semalam mak ada buat pembedahan ke-2.. yg pertama aritu dah buat.. tapi, doktor cakap still ade infection... hurrmmm... taktau la.. nak cakap salah doktor ka hapa.. awatnya tak buat sekali harung ja.. seksa mak kami...:(


saya di ward semalam teman mak... mak xleh duduk.. baring jer..:(

Kesian kat mak...

Mulanya depa suruh mak puasa..sebab nak wat operation, nak dekat satu hari puasa baru la doktor bagitau yang diorang tak boleh pengsankan mak masa buat operation tu.. sebabnya.. 1st mak ade masalah tulang belakang.. diorang nak cucuk ubat bius kat tulang belakang tak boleh...sebab mak ade masalah Slip Disc Symptom...bahaya.... 2nd, kalau diorang nak kasi gas sedut tu pon tak boleh.. sebab mak ade kencing manis.. risiko tinggi.. berkemungkinan mak boleh koma... last choice.. depa terpaksa boh ubat kebas ja... operate time sedar...Ya Allah... tak boleh bayang time tu.. terngiang2 suara mak nangis tahan sakit...:((

Mak.. cepat sembuh na... Mak takdak kat umah rasa lain sangat....:(

Benda yang paling ketara bila mak xdak kt umah adalah.. Rumah semak berselerak... bukan sebab saya tak pernah kemas rumah yer..oleh sebab mak 24hrs kat umah.. mak yang kemas.. saya ade kemas jugak..time wiken jer...oleh sebab keje..terbatas la.. hihihi...

Korang !! doa korang amatlah diperlukan... doakan mak saya yer....huhu..


En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Friday, May 11, 2012

MAK !!! Cepat sembuh ya..!!!!

Assalamualaikum...

Mak masih dalam ward... kondisi mak camtu gak... gula dalam badan turun naik...

Ada satu gi masalah...dekat belakang pinggul mak jadi cam luka... kesian mak.. tengok dia xtahan sakit sangat.. semalam doctor pakar bedah dah datang tgk..x-ray pon dah buat... tunggu keputusan doktor hari ni... harap2 takde pape...risau sgt...:(

Walaupon saya kena keja..xleh cuti..tiap2 pagi saya gi kat mak...

Selalu saya tak berpeluang nak buat benda2 ni...


Lap badan mak.. Suapkan mak makan..Pakaikan mak bedak..sikatkan rambut..Sekarang saya berpeluang buat semua tu..

MAK!! cepat sembuh ya.... :(

Korang doakan mak cepat sembuh ya....

p/s : terima kasih buat family en.tunang sudi datang melawat mak semalam...



En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Thursday, May 10, 2012

Tolong Doakan Mak Saya Cepat Sembuh !!!!

Assalamualaikum....

Mak saya sekarang kat Ward 6, Hospital Seberang Jaya...

1st, doctor tahan sebab kencing manis mak naik tinggi mendadak...
2nd, darah tinggi mak pon naik...
3rd, Mak demam panas... semalam suhu 39'... pagi ni naik lagi....
4rd, sakit tulang belakang mak semakin teruk, doctor dah refer kat pakar bedah....

Saya dah lap2kan badan mak ngan tuala basah (doktor suruh)... sebab nak kurangkan panas badan mak...

Kalau la sakit2 mak semua tu boleh dipindah pada saya.....:((

Saya sangat sedih... semalam..saya dulu yg sampai kat ward, sampai jer kat ward tengok mak nangis...saya xtau kenapa...myb sebab dia sakit.. & mungkin sebab dia xnak masuk wad... saya sebak.. tp, saya tak nangis... ikot hati memang nak nangis..tp, saya kena kuat... menangis dalam hati ja.... :((

Ya Allah... Kau sembuhkanlah penyakit mak... kurangkan bebannya... sedih tgk keadaan dia...:((

Korang doakan mak saya cepat sembuh ya... & terima kasih pada kawan2 yang mendoakan mak saya..terutama pada Lyd yang ada kat tanah haram sekarang ni... dia sudi berdoa untuk mak didepan kaabah... semoga Allah merahmati Lyd sekeluarga... Amin....


En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Tuesday, May 8, 2012

Yeayyy !!!! Dapat jugak akhirnya....

Assalamualaikum....

Akhirnya...dapat gak kami menerima segulung ijazah Siji Perkahwinan dengan jayanya.....Alhamdulillah....

Bagi saya, nak wat preparation kawin ni kalau xde sijil kawen cam xde feel... bila dah dapat... fuhh...rasa LEGA sangat....

Kami yang excited dapat sijil....

en.tunang..jom kawen !!!!


Nanti saya cerita pengalaman saya ke Kursus Perkahwinan yer...giler best !!!!



En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Friday, May 4, 2012

Nak Gi Kursus RumahTangga..hehe..

Assalamualaikum...

Hai u ollsss... hepi wiken ya !!! Esok & lusa insyaAllah saya nak gi kursus Pra-Perkahwinan ngan Mr.Fiance.. excited + nervous... diorang kata nanti ade test erk... takot tak lulus.. wat malu mak pak jer... huhuhu... doakan saya lulus ya... hehehe...


hurmmmm...ade2 jer la acu ni....:p


Aceh doakan acu lulus... kalau tak acu xleh kawen...hahahaha....


Byeee.... Assalamualaikum....:)
   


En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Thursday, May 3, 2012

Contest By Myra's Touch Up II

Assalamualaikum...

Hihihihi... masuk2 terus senyum gedik... ape celop?? hihihi..

Ni ha... saya de masuk contest..kalau korang baik hati budiman... LIKE2 la pic saya yer... click kat sini tau...  Contest by Myra's Touch up II




Photo contest saya yang ni....



Hadiahnyee...

• Pemenang undian yang PALING BANYAK akan memenangi 1x make up oleh Myra's Touch up tidak kira event apa.. ( convocation ke.. dinner ke.. tunang ke..nikah ke.. bersanding ke.. )

• Tiada expired date pada hadiah, sebaik shj pemenang telah diketahui. Tarikh dan tempat Pemenang sendiri akan tentukan.

Untung2.. dapat makeup free masa nikah nanti...

Pada korang yang dah LIKE tu..terima kasih daun keladi.... sayang korang ketat2...Muaaahhhh !!!!


En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Tuesday, May 1, 2012

Setahun dah pon !!!!

Alhamdulillah... arini genap setahun kami bergelar tunangan... so far alhamdulillah, hubungan kami ok2 ajer.. gaduh2 sikit tu biasa la... & dugaan dalam tempoh pertunangan pon lom ada... harap2 xde la yer... InsyaAllah...

Berdoa semoga hubungan kami berkekalan sampai bila2... InsyaAllah....

Kepada Mr.Tunangan saya yang selalu diam2 baca blog.. Terima kasih ya... Saya Sayang Awak !!! Semoga kite cepat2 nikah....:)


=)



En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥♥♥ Tinggalkan Nama & Link Anda Disini Yer ♥♥♥

♥♥♥ Usia Blog Ni... ♥♥♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers