Last Saturday, aku ade main masak2 kar dapor..hehehe... aku skrg ni.. suka memasak tau... kalau dulu.. nak basuh pinggan pon malas.. sekarang ni.. hormon memasak makin menjadi2.. walaupon aku x pandai masak.. tp, aku willing to learn... hahaha.... ok kan camtu... x lama lagi pon aku da nak berumahtangga... oppsss... terlepas lagi... hahahahaha...
Since jantung Pisang & fucuk paku ade kat dalam fridge.. aku teringat nak wat kerabu... x penah wat lagi ni... 1st time nak wat... upanye xde la susah mana pon wat kerabu ni... small the pieces...hehehe...
Antara bahan2 yg diperlukan...
- Cili kering 10 tangkai
- Kerisik
- Asam Jawa secukup masam
- Segengam beras (digoreng & dikisar halus)
- Pucuk Paku
- Taugeh
- Jantung Pisang
- bawang besar
- Secubit Garam
- Kerang (direbus)
1st, Mesin cili kering..kalau nak sedap tambah belacan skit..(aku pakai belacan siam mari).. pastu masukkkan kerisik, air asam jawa & beras yg digoreng/dikisar tadi.. pucuk paku,taugeh & jantung pisang hendaklah dicelur... kejap jer tau... jgn lelama.. kasi dia rangup2 skit..hehehe...potong bawang agak2 nipis & gaulkan kesemua sekali ngan kerang..... pastu masukkan garam secukup rasa... DONE !!
Nampak best x???? siap kasi jiran sebelah umah tau... mood baik hati time tu... sape jadi jiran aku mmg untung..hahaha....
As usual.. food taster aku.. Mr. Zainol.. xde komplain ape2.. perfecto dia cakap... Alhamdulillah... :-)
Korang kasi la idea ape2 masakan tuk aku belajar... setakat ni.. boleh dikatakan 50% la aku pandai memasak..... nak kasi up lagi skill memasak aku... hehe...
As usual.. food taster aku.. Mr. Zainol.. xde komplain ape2.. perfecto dia cakap... Alhamdulillah... :-)
Korang kasi la idea ape2 masakan tuk aku belajar... setakat ni.. boleh dikatakan 50% la aku pandai memasak..... nak kasi up lagi skill memasak aku... hehe...
Oh yer..lupa plak.. xkan makan nasi putih ngan kerabu jer???? mak aku wat Gulai Udang & aku wat Udang Goreng Halia.. Sorry la.. x dan nak amik gambaq.. lapar giler dah time tu...hehehe....
perrghh! kerabu akak punyer favourite tuu! huhuhu...
ReplyDeleteok la tuu.. memasak nie perlukan kaedah praktikal... kalau selalu masak lama2 pasti pandai... akak pun bukan lah pandai masak sangatt.. tapi biler sekali buat tu menjadik.. confirm akan ade keingingan nak buat dan buat lagi! hehehe....
amboi roh rajin sudah mari. kita pun tak pandai masak tapi keinginan belajar tu ada. tapi tunggu pindah umah sendri la ye baru leh praktik. duk dgn parents, dorang je la masak gamaknya.
ReplyDeleteterlepas cakap tak leh tarik balik.. terlepas tulis boleh delete lagi.hehehe
ReplyDeleteUwaaaaa sis syu.. udah terer ar masak2... ajar wina ler.. ngeeeeee... cedap2... ari ni topik masak2 ker..
ReplyDeletewah rajin nyer memasak..akak dulu masa zaman bujang memang xda la nak memasak bagai nie..heheheh..dah kawen nie baru la mood masak tue mesti mari..hehhehe....wah nampak sedap jerk shu...mintak skit bleh..? :P
ReplyDeletenak pindah sebelah rumahlah!
ReplyDeletesedapnya kerabu tu... untungnya jiran shu hehe
ReplyDeletenampak sedap laaa ratah pun bess ni...leh cilok resepi hehe
ReplyDeleteShu: sedap plak tgk kerabu Shu nih....
ReplyDeletebestnye...sedapnye...
ReplyDeletedah lama tin tak msk niii....mals sggh kann...
Kak neena : betul la..bila sekali wat menjadi.. rasa nak masak lagi pas tu..kan..kan..
ReplyDeleteAdia : sejak 2 menjak ni roh memasak asyik mengganggu shu jer..hehe...
ReplyDeleteTapak Kaki : Keyboard shu xde backspace & delete button... that's why la..hehe...
ReplyDeleteLady XOXO : xde la pandai mana pon..besa2 jer..heheh...
ReplyDeleteKAk YUs : x teringin kan..kalau x susah nak kena ngantor plak kerabu tu nanti..hehe...
ReplyDeletesi Tedi : Meh..meh.. kang KG tedi bertambah2..
ReplyDeleteLady : sedap erk?? tp, xleh lawan lady lg.. lady lah my SIFU & TONGGA tau..heheh..
ReplyDeletePOSH: best kan ratah... ambik la...hehe..:)
ReplyDeleteAzzey : wat la.. senang jer...
ReplyDeleteTin : Jgn malas2.. kang da nak jadi princess DISANA...hehe...
ReplyDelete