Thursday, September 11, 2014

Baking Baking With Cik Embun !!!!

Assalamualaikum....

hehehehe.. cheq mai lagi.... arini rasa mcm nak menulis blog plak...

Nak share ni... sejak2 la ni cikembun suka nau nak membaking... aritu sampai termimipi2 la nak buat kek... tapi oven takdak... nak buat dalam pemanggang ajaib tak feel... amboi kemain lg... bukan apa.. pemanggang tu kecik... kang kek tersentot takleh nak naik tinggi2..

nak dijadikan cerita.. aritu maktimah offer oven dia kat rumah tu nak bagi cikembun... mak kata kalau dok kat umah mak pon mak tak guna... baik bagi je kat cheq... janji kalau masak apa2 guna oven ni... antaq skit bagi mak... ok mak!! ...mekasih mak!!! saaaaaaaaaayang maktimah...

mahal kan oven ni? dorang dulu dok buat demo dari rumah ke rumah promote kat mak2..bertuah betol cikembun dapat oven mahai...

1st kek cik embun try aritu...

Japanese Cotton Cheese Cake... amboi kemain nama kek kan...hahahaha... resepi xdak ye.. cikembun google2 & tengok youtube je...hihihi...

Lepas tu teringin plak nak buat kek Marble... teringin nak buat & makan lama dah.. beli mcm tak best.. nak yang buat sendiri....maka.. cikembun try la google2.. tengok youtube nak buat kek marble... tapi alangkah malangnya nasib.. 2 kali cikembun buat marble kek tak jadi.. frust gila...kek cikembun tak naik... jadi cam bengkang/bika... huhuhu...

Tak boleh jadi nih... terus cikembun calling2 kak ipaq yang terer buat kek tu.. soh dia ajar camna nak buat kek marble bagi jadi.... siap gi ambik kak ipaq.. bawak merengke ngan anak2.. farish, qaseh n firas.... ajak punya ajaq.. nindia kek marble hasil tunjuk ajarku sifoo...

yeayyyy!!!!! menggoda tak???? dia kena ada sifu sebelah baru menjadi... TQ kak ipaq @qaseh.fyyda .... inilah dia... African Flakes Cake a.k.a. Marble Cake... sedap gila.. lembut gebu elok.... satu perasaan yg taktau nak habaq bila hasil usaha membuahkan hasil...segala petua telah disimpan rapi dlm pala otak...hehehehe...sekali lagi.. TQ kak ipaq sayang!!!! 

Dah habis takat tu... cikembun ni dok pikiaq nak buat lagi sekali marble kek tanpa ada sifoo kat sebelah.. try buat sendiri tengok jadi ke tak....kali ni gamble.. resepi siap google... tak ikot resepi sifoo... lantakla hang cikembun.. tak jadi jgn dok qeyau na....kali ni buat kek marble siap ade cheese lagi...

Tadaaaa.....Alhamdulillah.... My Chocolate Cheese Marble Cake akhirnya menjadi!!!!! tanpa pertolongan sesiapa pon...resepi ai google!! fuhh...walaupon belang2 agak berserabut skit... memang puas ati sangat... sedap gila baq ang... biaq pi org nak kata 'masuk bakul angkat sendiri'... tak caya mai rasa tengok..hahaha..gituuu.....abahnon n maktimah siap puji sedap kek nih...my hubby puji jgk..tp dia ni sejenis yg tak minat nak makan kek... pasqah je la..hehehe...

Bila dah buat menjadi ni.. tangan tu keja nak buat lagi... tapi kali ni cikembun nak try buat butter cake plak....resepi mcm biasa...google n youtube.... nak tgk hasilnya????? nindiaaaaaaa.....

Butter cake yg gebu.... alhamdulillah... cikembun makin maju kehadapan dlm pembuatan kek..wahhh..gitu kau.... 

Gitulah ceritanya..... hahahaha.... haaa..baru ni gi jalan2 sunway nampak stand mixer harga RM150 je... nampak menarik... mcm nak beli je rasa.. sbb now mixer pon pakai yg maktimah punya...hehehehehehe... semua pon songlap yg maktimah... dah maktimah kasi kan.. ai ambik jerrrrr....hahahaha.... ok, bai.....

Love, 
CikEmbun a.k.a. Shu

Friday, September 5, 2014

Dia Mai Dah !!!!

Hai... Assalamualaikum.....

Dia datanggg.....

Cik Embun

hahahahahaha..... 

sat dia senyap sebulan dia... pastu dia mai balik...hehehehehe.....

Babai !!!!! :p

Friday, June 13, 2014

Salam... Hai..Kejap Ade Kejap Takde...hehehehe...

Salam... hahaha... aku camni la... kejap rajin kejap malas nak berblog.... korang sihat???? mesti followers aku dah kurang.. sbb jarang dah nak berblog...huhuhuhu...:(

ni pon datang xtau nak cakap ape... nak say hai..hai... & bai..bai je la kot...hehehe....

nanti aku rajin aku dtg lg sini...bebel sorang2....hehehe...

terimalah beberapa buah  ketoi #selfie dari aku...hehehehe....

selpie versi garang....

yang ni versi apa taktau....

ehhh...budak seketoi ni pon ada...alololo...comey anak ummi N abi ni!!!


Wednesday, April 9, 2014

Alhamdulillah..!!! It's a Girl... ♥✿♥✿1/4/14♥✿♥✿

Alhamdulillah... Its a Girl !!!

Penantian telah berakhir....



My Beautiful Bambam #babytomato... 4.67kgs... #newborn #baby #day1 ..Alhamdulillah... Semoga membesar dengan sihat ya syg...



Will story about my #babytomato later...

Friday, March 28, 2014

IncoTerm 2010 MadeEasy ~ Kursus @ E&O Hotel

Salam...

Aritu boss antar aku gi kursus hal2 IncoTerm 2010... korang mesti pelik apa la IncoTerm 2010 ni.. ni la bidang keja aku.. shipping & forwarding.... nak terang pon korang takkan faham..sebab aku yang dalam bidang ni dah hampit 7 tahun pon still pening2 lalt nak faham...hahahahha...

Mulanya aku malas nak pi.. tp, boss suruh jgk pi... kadang2 rasa mcm eh..tak rugi ka boss antar aku pi course tu?? dah la mahal nak mamm.. RM950/person... gila ah... tp, aku tak dapat gak nak catch up semua yg trainer tu ajar...hahaha... bukan semua la.. ade la sikit2 yg aku tak faham.. tp aku rasa.. org yg cerdik pandai dlm bidang ni pon takkan ingt semua.. si trainer tu pon ngaku.. dia pon still learn... haaa..what???? inikan la aku..:p

Sampai je trainer bg breakfast dulu... breakfast da mcm lunch.. ada satay, nasi lemak, kuih muih... mcm2 la...hehehe...konyang!!!!!

wajib selfie ok.. dalam toilet E&O Hotel ada cermin besaq gedabak... wajib la selpie!!!



 
tiba time lunch...makaiiii!!!! taktau nak makan apa..menu berlambak2... aku time ni ala malu2 kucing.. so makan pon ala2 sikit... masa ni aku sms hubby.. cakap kat dia kalau la abg ada sekali kan best... sebab leh makan banyak2...hihihihii...
After makan sambung lagi course.... sampai pukul 4.30p.m. tea time plak... yang lunch td pon tak abis hadam lagi....makan lagi.....

Aku suka yang ala2 egg tart tu... dalam dia ada udang...cheese.. pastu brocoli... eh..mmg sedap la.... yg 1 lagi ala2 roti pratha..dalam ada ikan salmon then dia letak sayur apa ntah...mcm rumput x lalu aku... tp, sedap jugak... nak makan aku buang la sayur rumput tu..hahahha...
 Now, baru aku terpikir...patutla mahal kemain yuran course ni... da la buat kat hotel 5star... makan sedap2... hehehe... camni tiap2 bulan course pon aku nak!!! hahaha...melampau...:p

Da abis course...trainer ajak bergambar...

tak ramai pon..kami 4 orang jer... trainer adalah yg pose ala2 hantu tu..hahahaha.... best..sgt friendly... last dia bg test nak ingt formula.. kena dancing2 gitu... malu ai ok..huhuhuhu.....:p

At last... dapat jugak sijil... treainer cakap..sapa ada sijil ni..let say nak mitak keja company lain...senang2 je dapat.. dah tu gaji tak usah cakap la.... beribu ribu ribu ribu lemon....hahahaha...mula la rasa nak pi cari keja len nih...hahahahahaha...tak baik betol...aku dah selesa apa yg aku ada skrg...takmau tamak k.. Alhamdulillah....

Sekian, bebelan dari aku...hahahaha....babai....:p

Rindu Zaman Anak Dara Muda-Mudi Dahulu Kala...

Salam...

Bila xde keja kat ofis ni mula la aku dok belek2 entry/gambaq lama...adoiii...rindunya zaman anak dara dulu..keluaq ngan kawan2..huhahuha sana sini.. skrg boleh ja nak berhuhahuha..tp, sgt limited masanya.. balik keja nak kena masak..mendobi..mengemas..melayan suami..oppss..hehehehe....

Tapi, aku bukan mengeluh pon tau..cuma aku rindukan zaman muda remaja dahulu kala jer..hihihihi...





Sebenaqnya nak cakap... PINI!!!! AKU RINDU KAT HANG!!!!!! huhuhuhu....

Thursday, March 27, 2014

Review Majlis Sanding 24 March 2013 ~ Outdoor Photoshoot Session (Last Episode)

Salam semua....

Punyala peram entry ni dekat setahun...hahaha...sorry... niat bukan nak tunjuk pon..untuk simpanan..esok2 anak cucu nak tgk...hehe..

Outdoor kami berlangsung di Tasik Mengkuang Dam... tapi tak ambik gambar dekat tasik pon... tapi ambik dalam hutan..hahaha... kata photografer..kami dah pakai baju merah ang ang.. so, nak matchingkan colour baju... dan nak cantikkan lagi gambar.. kena contra ngan colour lain yang terang juga... so maknanya hijau la..dulu masa outdoor nikah pon dalam hutan... amboiii..suka nau photografer kami ni masuk hutan...hahaha....

so, jom layan.... photografer kami tak lain dan tak bukan...NuzulTaufiqArt Photography.. berminat nak hire dia as yr OP...boleh cari dia kat FB...

Banyak sgt gambar..so, ini antara yg terpilih.....




ada couple pengantin mana xtau mai nak bergambar ngan kami....hehehe...





kawan hubby... a.k.a driver kami tuk pegi outdoor... pengapit hubby dah cabut balik..hampeh!!!! :p
Berakhir sudah cerita majlis resepsi kami.... doakan rumahtangga kami dilimpahi rahmat ALLAH.. bahagia ke akhirat.. diberi anak2 yg ramai... & soleh solehah... Amin...

TQ for reading....

Doa Perpisahan




Pertemuan Kita Di Suatu Hari
Menitiskan Ukhwah Yang Sejati
Bersyukurku Ke Hadrat Ilahi Di Atas Jalinan Yang Suci

Namun Kini Perpisahan Yang Terjadi
Dugaan Yang Menimpa Diri
Bersabarlah Di Atas Suratan
Ku Tetap Pergi Jua

Kan Ku Utuskan Salam Ingatanku
Dalam Doa Kudusku Sepanjang Waktu
Ya Allah Bantulah Hamba Mu

Mencari Hidayah Daripada Mu
Dalam Mendidikkan Kesabaranku
Ya Allah Tabahkan Hati Hamba Mu
Di Atas Perpisahan Ini

"Teman Betapa Pilunya Hati Menghadapi Perpisahan Ini.
Pahit Manis Perjuangan Telah Kita Rasa Bersama. Semoga
Allah Meredhai Persahabatan Dan Perpisahan Ini. Teruskan
Perjuangan"

Kan Ku Utuskan Salam Ingatanku
Dalam Doa Kudusku Sepanjang Waktu
Ya Allah Bantulah HambaMu

Senyuman Yang Tersirat Di Bibirmu
Menjadi Ingatan Setiap Waktu
Tanda Kemesraan Bersimpul Padu
Kenangku Di Dalam Doamu

Semoga Tuhan Berkatimu.....................




note: not feeling well... hati rasa tak keruan...:(

Monday, March 24, 2014

24 March 2013 ~ 24 March 2014.. How time flies!!!!!

Salam semua...

Arini, kalau diikutkan tarikh pada tahun lepas... saya tgh bizi kat butik pengantin... tgh bersiap untuk majlis resepsi... alahai... cepatnya masa berlalu....

gambar ni tahun lepas kat butik...da siap nak ke dewan majlis...
kalau mak time ni pada tahun lepas dia tgh melawan sakit yang dihadapinya... tapi tahun ni..alhamdulillah... mak dah semakin sihat... syukur Alhamdulillah... walaupon mak sedikit terkilan sebab tak dapat meraikan majlis aku...huhuhu... sedih.... takpelah..janji mak da semakin sihat sekarang....


nampak tak mak tidur je kat kerusi malas tu..sebak tgk pic ni... ada lagi satu gambar mak dlm keadaan menahan kesakitan.. tp, tak gamak aku nak tujuk kat sini...tiap kali tgk meleleh air mata ni..:( apa2 pon syukur sangat mak dah sihat skrg...myb ada hikmah kenapa mak sakit time aku sanding.... huhuhu... 

inilah MAK yang sekarang... Alhamdulillah...semoga mak diberi kesihatan yang baik selalu...Amin....


Sunday, March 23, 2014

Wiken makan kenduri je..... suke2... tak payah masak!!!!! :p6



Salam semua....

Minggu ni minggu makan kenduri jer ollllssss...

Kemarin makan kenduri kawan lama masa sekolah rendah dulu....

Wajib ambik gambo before gi kenduri...

#shikinzhafran



balik dari kenduri..singgah umah maktimah... Dia ajak pi lepak pantai.... Sambil makan laksa & bihun sup....



Arini... Makan kenduri rumah kawan hubby plak... Gambo nantin xde... Sbb time ni nanti lom sampai..... 




selfie dulu!!!! Wajib!!!!


Lepas balik kenduri singgah KPJ Perda... Melawat isteri kawan hubby tak sihat...




Cepat sembuh yer Ura......

Friday, March 21, 2014

Masak-masak Bersama Cik Embun !!!

Salam semua...

Aku ni kira rajin gak la masuk dapur..hahaha...puji diri sendiri nampak...:p

bukan apa.. my beloved hubby ni dia tak berapa layan lauk beli di kedai.. dia nakkkkkkk jugak makan air tangan isteri terchenta nih...hehe.. kadang2 aku sampai blur taktau nak masak apa dah... bila dah blur tu asyik la ulang tayang masak benda yang sama....

tapi, alhamdulillah... suami aku tak cerewet bab makan.. apa aku masak dia makan.. dan yang paling aku suka & paling buat aku suka nau nak masak adalah.. suami aku makan berpinggan2 menambah... alhamdulillah.... pahala tu pahala....hehehe....

tapi kadang2 mood malas dtg...mmg malas gila nak masak..even buat kerja2 rumah... sampai nak basuh pinggan sendiri pon malas..alahai....

so, sekarang meh saksikan antara menu2 yang aku sajikan tuk suami terchenta ku itu.....

selamat menengok!!!!

ayam goreng rempah & daging goreng kunyit

cencaru belah belakang & sayur pucuk

daging goreng kicap

ikan patin masak lemak cili api+ikan & ayam goreng

ikan bako+kacang buncis goreng kunyit

ketam masak lemak cili api

bawal sweet sour & brocoli goreng tiram

gulai ayam & kacang buncis goreng

sotong celop tepung... hubby kata sedap gila.. aku pakai tepung cap bestari jer..plus serbuk cili n kari daging skit..

sup ayam..ayam masak kunyit..

bubur nasi... my hubby's favourite all time!!

masak pindang+sambal ikan bilis..

gulai/kari ikan +bayam masak air...

pais ikan+brocoli goreng

asam pedas rebus+ikan goreng+bendi goreng+sambal telur

parpu teloq+ikan goreng

SEBELUM.. siakap bakar ala belanda.. ikot dr buku resepi...

SELEPAS... sedap lettew!! :p
gulai ikan kering tumis darat+ikan sgelama goreng

ada kala mulut dia nak makan western... aku buat lamb chop with blackpepper mushroom sauce..hihi...

sotong goreng kari...

siakap stim...
sambal sotong+tauge masak kicap

 ada lagi tau..tp, dah la kot..kang menanah mata dok tgk benda makan jer...

babai...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥♥♥ Tinggalkan Nama & Link Anda Disini Yer ♥♥♥

♥♥♥ Usia Blog Ni... ♥♥♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers