Wednesday, September 24, 2014

"TER" "MISS" "U" !!! Tiramisu lah !!!!!!

As Salam....hai semua !!! jumpa lagi kita dalam rancangan baking2 with Cik Embun...hehehe...

Arini CE(Cik Embun) nak share resepi tiramisu yang CE buat baru2 ni....

Resepi ni CE dapat dari Cik Titin (belovedtitin.blogspot.com)... lama gila dah ambik resepi ni..tapi buatnye belum... aritu CE rajin berlebih2an... CE buat bagi abg FK rasa....hahaha...

Bahan2 :
1 Kotak Whipping Cream (250ml)
1 Buku Philadelphia Cream Cheese (250grm)
1 Bungkus Bikut Ladyfinger
200grm Gula
Serbuk Nescafe/Kopi
Serbuk Koko

Cara dia mudah je... 1st pukul whipping cream sampai kembang. Tips dia sejukkan dulu whipping cream dlm peti sejuk beku dalam 5minit barulah dipukul.. cream akan mudah kembang bila dipukul ketika sejuk bila dah kembang..masukkan gula...pukul lagi sampai sebati.

Kemudian masukkan cream cheese..pukul lagi sampai sebati..make sure cream cheese dalam room temperature.. senang nak pukul kan..

Bancuh kopi dengan air..taknak letak gula pon xpa..sbb adunan cheese dah manis...kemudian celupkan biskut ladyfinger kedalam kopi..jgn lama-lama nanti biskut hancur, then susun biskut dalam mangkuk..kemudian ratakan adunan cream cheese tadi keatas biskut..ulangi lapisan biskut dan adunan cheese.. akhir sekali, taburkan serbuk koko.. 

Letak dalam petiais semalaman @ 3-4jam sebelum makan....




memang sedap gila uollsss...mcm aiskrim..hehehe...

Selamat mencuba!!!! :)

4 comments:

  1. Hi Dear,
    May i have your emails address?
    I hope to invite you to our event, but i do not have any contact from your blog.
    Thanks.

    ReplyDelete
  2. tak pandai buat apa kuih dan kek... tau makan jer... paling boleh pun wat cekodok jer

    ReplyDelete
  3. hehe comel plak tajuk entry...tp tiramisu mmg superb...nk buat tu yg malas haha

    ReplyDelete
  4. dap dap dap
    i kena buat pakai milo...sebab semua allergic nescafe...ehehehhe

    ReplyDelete

Comment seikhlas-ikhlasnye k.. xmo plastic2... InsyaAllah... Anda akan diberkati...:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥♥♥ Tinggalkan Nama & Link Anda Disini Yer ♥♥♥

♥♥♥ Usia Blog Ni... ♥♥♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers