Thursday, September 11, 2014

Baking Baking With Cik Embun !!!!

Assalamualaikum....

hehehehe.. cheq mai lagi.... arini rasa mcm nak menulis blog plak...

Nak share ni... sejak2 la ni cikembun suka nau nak membaking... aritu sampai termimipi2 la nak buat kek... tapi oven takdak... nak buat dalam pemanggang ajaib tak feel... amboi kemain lg... bukan apa.. pemanggang tu kecik... kang kek tersentot takleh nak naik tinggi2..

nak dijadikan cerita.. aritu maktimah offer oven dia kat rumah tu nak bagi cikembun... mak kata kalau dok kat umah mak pon mak tak guna... baik bagi je kat cheq... janji kalau masak apa2 guna oven ni... antaq skit bagi mak... ok mak!! ...mekasih mak!!! saaaaaaaaaayang maktimah...

mahal kan oven ni? dorang dulu dok buat demo dari rumah ke rumah promote kat mak2..bertuah betol cikembun dapat oven mahai...

1st kek cik embun try aritu...

Japanese Cotton Cheese Cake... amboi kemain nama kek kan...hahahaha... resepi xdak ye.. cikembun google2 & tengok youtube je...hihihi...

Lepas tu teringin plak nak buat kek Marble... teringin nak buat & makan lama dah.. beli mcm tak best.. nak yang buat sendiri....maka.. cikembun try la google2.. tengok youtube nak buat kek marble... tapi alangkah malangnya nasib.. 2 kali cikembun buat marble kek tak jadi.. frust gila...kek cikembun tak naik... jadi cam bengkang/bika... huhuhu...

Tak boleh jadi nih... terus cikembun calling2 kak ipaq yang terer buat kek tu.. soh dia ajar camna nak buat kek marble bagi jadi.... siap gi ambik kak ipaq.. bawak merengke ngan anak2.. farish, qaseh n firas.... ajak punya ajaq.. nindia kek marble hasil tunjuk ajarku sifoo...

yeayyyy!!!!! menggoda tak???? dia kena ada sifu sebelah baru menjadi... TQ kak ipaq @qaseh.fyyda .... inilah dia... African Flakes Cake a.k.a. Marble Cake... sedap gila.. lembut gebu elok.... satu perasaan yg taktau nak habaq bila hasil usaha membuahkan hasil...segala petua telah disimpan rapi dlm pala otak...hehehehe...sekali lagi.. TQ kak ipaq sayang!!!! 

Dah habis takat tu... cikembun ni dok pikiaq nak buat lagi sekali marble kek tanpa ada sifoo kat sebelah.. try buat sendiri tengok jadi ke tak....kali ni gamble.. resepi siap google... tak ikot resepi sifoo... lantakla hang cikembun.. tak jadi jgn dok qeyau na....kali ni buat kek marble siap ade cheese lagi...

Tadaaaa.....Alhamdulillah.... My Chocolate Cheese Marble Cake akhirnya menjadi!!!!! tanpa pertolongan sesiapa pon...resepi ai google!! fuhh...walaupon belang2 agak berserabut skit... memang puas ati sangat... sedap gila baq ang... biaq pi org nak kata 'masuk bakul angkat sendiri'... tak caya mai rasa tengok..hahaha..gituuu.....abahnon n maktimah siap puji sedap kek nih...my hubby puji jgk..tp dia ni sejenis yg tak minat nak makan kek... pasqah je la..hehehe...

Bila dah buat menjadi ni.. tangan tu keja nak buat lagi... tapi kali ni cikembun nak try buat butter cake plak....resepi mcm biasa...google n youtube.... nak tgk hasilnya????? nindiaaaaaaa.....

Butter cake yg gebu.... alhamdulillah... cikembun makin maju kehadapan dlm pembuatan kek..wahhh..gitu kau.... 

Gitulah ceritanya..... hahahaha.... haaa..baru ni gi jalan2 sunway nampak stand mixer harga RM150 je... nampak menarik... mcm nak beli je rasa.. sbb now mixer pon pakai yg maktimah punya...hehehehehehe... semua pon songlap yg maktimah... dah maktimah kasi kan.. ai ambik jerrrrr....hahahaha.... ok, bai.....

Love, 
CikEmbun a.k.a. Shu

4 comments:

  1. Aada gak oven..dpt dr mama juga..cuma xde tempat nk letak..rumah kecik...sedapnyalah tgok..nyum2

    ReplyDelete
  2. Salam perkenalan...keliur pulak tgk kek tu...nampak sedap....

    Btw..saya ada tag Shuhada untuk LIEBSTER AWARD..jom join..

    http://www.akuseorangsu.blogspot.com/2014/09/liebster-award.html

    ReplyDelete
  3. as salam dan salam perkenalan..

    tengahari2 ni perut pun dh berbunyi tgk pula cheese kek ni bertambah rs lapar ni...

    jom singgah blog saya dan salam perkenalan...:-)

    ReplyDelete

Comment seikhlas-ikhlasnye k.. xmo plastic2... InsyaAllah... Anda akan diberkati...:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥♥♥ Tinggalkan Nama & Link Anda Disini Yer ♥♥♥

♥♥♥ Usia Blog Ni... ♥♥♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers