Tuesday, March 27, 2012

DAPUR SHU SHINJU ~ Chocolate Angel Food Cake

Sebelum apa2..korang jangan tanya saya nape nama kek ni nama dia Chocolate Angel Food... tanya Stephanie Jaworski.

1st time baking ikot resepi omputih @ Joy Of Baking Dot Com... sangat senang nak buat ok... tak caye jom cikidaut !!!!

Bahan A :


100 grm Tepung naik sendiri
100 grm Gula Icing
25grm Cocoa Powder
1/4 sudu garam


Bahan B :


12 biji Putih Telur bersamaan 360ml
1 sudu teh Cream of Tartar
100 grm Gula Icing


Cara-cara :
1. Panaskan oven 180'C.
2. Satukan kesemua bahan A, gaul rata & ketepikan dahulu. (cocoa powder tu korang tapiskan sebab dia suka berketol.. sama jugak ngan tepung).
3. Pukul putih telor sampai berbuih, kemudian masukkan cream of tartar.. pukul lagi sampai adunan jadi kental.. sambil2 tu masukkan sedikit demi sedikit gula icing sampai habis.
4. Nak tau adunan kental ke tak terbalikkan adunan.. kalau x jatuh maknanya dah kental la tu...anggaran pukul dalam 5-6minit.
5. Masukkan bahan A ke bahan B sedikit demi sedikit & kacau sampai sebati. Jangan pakai mixer yer.. kacau guna spatula jer.
6. Bakar adunan selama 45mint @ sehingga masak.
7. Siap !!


Senang kan nak buat kek ni... tak perlu butter, tak perlu kuning telur..guna putih telur jer.. Kek ni tekstur dia macam roti gardenia.. lembut jer..& sedap dimakan...

Selamat Mencuba !!!! =)



En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

4 comments:

  1. rasa dia mcm kek choc x shu?tp tgok gambaq pun nampak lembut gila kek ni

    ReplyDelete
  2. amboii. rajin betol adik akak sorang nie.. akak femalass lifass betol nak wat kek! uhuhu...

    ReplyDelete
  3. hai ratu kek..heheh nanti leh la order opss

    ReplyDelete
  4. tue dia...patut la gebu sampai 12biji telur..

    ReplyDelete

Comment seikhlas-ikhlasnye k.. xmo plastic2... InsyaAllah... Anda akan diberkati...:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥♥♥ Tinggalkan Nama & Link Anda Disini Yer ♥♥♥

♥♥♥ Usia Blog Ni... ♥♥♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers