Tuesday, March 13, 2012

DAPUR SHU SHINJU ~ Kek Batik Biskut Marie

Assalamualaikum...

Kelmarin, tengah dok wat keja, tiba-tiba teringat kek batik ni.. rasa teringin gila kalah mummy petnen...hehehe...

So, balik terus buat.. senang jer... dulu masa time sekolah kalau time majlis Perpisahan, Jamuan makan & apa2 majlis melibatkan makan, ni la menu saya akan bawak pi..kikikiki... dah lama x buat.. semalam baru buat balik...

Jom tengok resepi.. sukatan saya main campak2 jer..

1 Bungkus Biskut Marie 300grm punya..
1 buku Butter
1 buku Coklat Masakan
Telur 3 biji
Serbuk Milo dalam 12 sudu besar
Serbuk Nescafe dalam 1 sudu besar
Susu pekat dalam setengah cawan
Kacang tanah yang telah dikisar

Cara-cara :

Masukkan semua bahan kecuali biskut marie kedalam kuali... (kuali besar lagi bagus, senang nak mengacau), bukak api perlahan.. kacau semua bahan tanpa henti.. kalau berhenti nanti dia berketol2.. bila dah mendidih tutup api & masukkan kacang yang dikisar & biskut marie. Kacau sebati then masuk kedalam bekas. Tekan adunan sampai mampat & masukkan kedalam freezer. Makan time sejuk2 sangat lah BEST !!!

p/s : kalau korang x suka letak kacang..xpe..xyah letak...pon sedap juga...=)






SELAMAT MENCUBA..=)




En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

7 comments:

  1. haih terliur la pulak..hehe ni yg rase nk buat kek batik ni..

    ReplyDelete
  2. Nampak mcm best kan...along bab2 mcm ni memamng renyah sikit...dak lisa suka la kot buat kek mcm ni...

    ReplyDelete
  3. dah lama xmkn kek batik nih...nak sikit blh kak haha :)

    ReplyDelete
  4. shu nya resepi pakai telur n nescafe..lain sikit...mcm menarik je

    ReplyDelete
  5. akak buat xletak telur...nak kena try resepi acu nie...

    ReplyDelete
  6. wow!! melatopss! nanti leh try lah.. terliur sudaa... :D

    ReplyDelete

Comment seikhlas-ikhlasnye k.. xmo plastic2... InsyaAllah... Anda akan diberkati...:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥♥♥ Tinggalkan Nama & Link Anda Disini Yer ♥♥♥

♥♥♥ Usia Blog Ni... ♥♥♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers