Friday, March 16, 2012

DAPUR SHU SHINJU ~ Roti Goreng Sambal Bersama Ikan Bilis

Salam...

Haaaa..ini menu untuk makan petang lepak2 dekat laman sambil gosip2...hehehee....

Actually, resepi ni dari my BFF, dulu masa sekolah menengah dia selalu bawak dtg kelas.. 1st time tgk tak lalu..bila dah rasa..oo.. mak aiii..memang menepati citarasa....sedap !!!

Meh saya nak share ngan korang cara2 nak buat Roti Goreng Sambal Bersama Ikan Bilis..:)

Bahan-Bahan :-

Ikan Bilis
3 ulas Bawang Merah (Dihiris Halus)
3 sudu Cili Boh
Sebuku Roti Gardenia (Dipotong Dadu..saya tak pakai semua..setengah jer)
2 Biji Telur
Garam & Gula.

Cara-Cara :

1. 1st of all, goreng ikan bilis dulu & ketepikan.
2. Tumis bawang merah sampai layu.
3. Masukkan cili boh.(kalau suka pedas, boleh lebihkan)
4. Kemudian masukkan garam & gula.
5. Goreng sekejap cili boh tu sampai dia agak masak..kang sakit perot makan cili x masak.
6. Masukkan telur & kemudian masukkan roti.
7. Last, masukkan ikan bilis yang digoreng tadi.
8. Kacau sebati & Siap.

Tips : Masa nak masuk roti JANGAN tunggu sampai telur tu kering,biar dia basah-basah sikit.. kalau tak telur tu tak melekat kat roti..ingat tu...

Nindia...Roti Goreng Sambal Bersama Ikan Bilis versi Shu Shinju...candy bunga tu saja wat hiasan..:)

budak ni dipaksa teman acu dia masak kat dapur... xde sape kat umah..kami ber2 jer..maktok & tokayah keluar..rasuah dia main game kat handset acu...acu ni kan kurang berani skit..hehehe...

Dia pon sebok nak pose !!! comel dia..:)


Selamat mencuba Yer Kawan-Kawan !!!!! =)



En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

8 comments:

  1. unik !!! terpikat ngan resepi ni ...akan ku try

    ReplyDelete
  2. kak mimy ~ tekak shu rasa mmg sedap..mak abah pon suka... =)

    ReplyDelete
  3. nampak mcm sedap...blh la try nti

    ReplyDelete
  4. Siriben merah - try tau..sedap ni..

    ReplyDelete
  5. nmpk menarik tertarik..ko mmg da boommm....

    roti byk jugak kt umah tuu..ptg ni, nk try watlaa....

    *kalo tak, buang je roti tuu*

    ReplyDelete
  6. wahhh naiss wajib try ihih stok bahan semua ada

    ReplyDelete
  7. nampak sedap.. harus cuba nih.. ^_^

    ReplyDelete

Comment seikhlas-ikhlasnye k.. xmo plastic2... InsyaAllah... Anda akan diberkati...:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥♥♥ Tinggalkan Nama & Link Anda Disini Yer ♥♥♥

♥♥♥ Usia Blog Ni... ♥♥♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers