Monday, May 28, 2012

Kursus Pra-Perkahwinan ~ Pengalaman Yang Menyeronokkan..

Salam....

Finally, dapat jugak aku sijil kawen... maju selangkah untuk ke arah rumahtangga... kalau dulu asyik bertangguh jer... now, masa dah suntuk... apa2 pon kite gi kursus dulu.. nak wat preparation pon cam xde semangat kalau tak gi ambik kursus kawen dulu...kan????

Ok, arini aku nak cerita pengalaman aku gi kursus kawen..aku gi ngan sapa lagi kalau bukan my en.tunang... ni penting aku nak gtau pada sapa2 yg belom gi kursus... better korang gi ngan pasangan korang.. sebab bila gi sama2... dengar ceramah sama2... & boleh ingat mengingati... cam aritu kitaorang.. masa balik dalam keta kitaorang sama2 saling mengingati... "ha.. ustaz cakap suami ke wat camni camni... oh.. ok2..ingat... haa..tak boleh camtu... kan ustaz da cakap tadi.." hehehe...lebih kurang camtu la... kalau gi asing2 kita xtau apa yg pasangan kite belajar kat kursus tu..& susah skit la kita nak praktikkan...betol tak?? 

Kitaorang ambik kursus kat Hasani Management cawangan Sungai Petani, Kedah. Kenapa Kedah?? sebab Penang sekarang dah ade law baru.. agak complicated.. bagi kami yang agak susah tuk mengatur masa...adalah lebih baik kami ambik kat Hasani... so, sijil kitaorang chop Jabatan Agama Negeri Kedah... tak kisah lah.. mana2 pon boleh.. sijil ni diiktiraf di seluruh negara... so, xde hal..:)

Kami diberi satu fail... dalam tu ade buku Memasuki Gerbang Perkahwinan Edisi 2, pen, A4 paper untuk nota & cekelet 1 plastik kecil..


kami pada hari tu....


Hari Pertama - Sabtu, 5 May 2012

Sampai awal.. jam 8 dah terpacak kat situ... so, register sesiap & terus masuk dewan... kami berdua dah terpisah... ingat x sama dewan.. upanya terpisah pintu jer.. dewan yang sama gak..hihihi...


aku dok line kedua barisan perempuan...:)


Staff Hasani datang bagi taklimat serba sikit... oh ya.. ambik kursus kat sini siap ade cabutan bertuah lagi.. hadiah dia ada seterika, toaster, blender & hamper.. tapi aku tak dapat pon...org lain yg dapat..hihihi...

Sesi Pertama : Akidah & Ibadah ~ Tuan Syeikh Ismi Anuar (Ketua Pendaptar Nikah/Cerai Negeri Kedah)

Ustaz banyak bagi penerangan bab akidah & ibadah dalam Islam... bab ni banyak kearah memperbaiki akidah & ibadah dalam diri.. takde langsung masuk bab rumahtangga... tapi, ustaz ni ok.. not bad.. ade gak lawak2 dia tu....

Dalam kol 11:15 tu kitaorang rehat kejap.. adela diorang kasi air mineral, air teh & roti... rehat kejap jer dalam 20min jer...pastu sambung balik...

Sesi Kedua : Akhlak Dalam Rumahtangga ~ Ustaz Zaiferi (Penolong Penguasa Bahagian Sungai Petani, Kedah) 

Ustaz songkok tinggi.. Ustaz ni banyak cite pasal kerja dia sebagai Penguatkuasa...tangkap orang khalwat lah... tangkap maknyah lah... pastu ade la jugak dia bagi penerangan pasal akhlak suami isteri.... ustaz ni pon best gak... lawak banyak...:)

Pukul 12.45-1.45 kami rehat... tapi makan adalah SDN BHD.. diorang xsediakan... diorang hanya bagi breakfast jer... nasib baik depan Hasani ade Central Square... tak payah nak keluar nek keta..jalan kaki jer..senang cite...


Perkahwinan & Prosedur / Hubungan dalam Keluarga ~ Tuan Syeikh Roshidi ~ (Pegawai Agama Islam Daerah Sungai Petani)

1 jer nak cakap pasal ustaz ni... USTAZ LOQLAQ !!! hahaha... pecah perot ngan ustaz ni... sampai dia sendiri tergelak takleh nak berhenti sebab salah sorang peserta buat lawak.... paling tak tahan dia cita bab hubungan 'teeettt'... yang kitaorang org pompuan malu x sanggah dah.. yg org lelaki...amboi... seronok sangat aih...

Komunikasi Dalam Keluarga ~ Ustaz Sobri Ahmad

Dalam semua2 ustaz, saya paling kesian ngan ustaz ni... dia dok buat penerangan kat depan.. peserta lelaki sibuk dok menyembang... ustaz ni dia slow... mmg agak boring skit.. tp, dia tak marah pon diorang tak beri tumpuan.. alahai ustaz..saya kesian dengan kamu..huhuhu....



Hari Kedua - Ahad, 6 May 2012

Pengurusan Sumber Keluarga ~ Ustaz Ahmad Ghazali ~ (Pegawai Agama Daerah Sungai Petani)

Ustaz ni dia dah setengah umur, tapi dia ceramah best... dia banyak bagi petua dalam rumahtangga.. banyak bagi doa2 untuk kebahagiaan rumah tangga... antara salah satu doa untuk menggelakkan diri dari terkena sihir adalah...

بسم الله الذي لا يضر مع اسمه شيء في الأرض ولا في السماء وهو السميع العليم


Cara dia.. time nak makan..selepas baca doa makan.. sambung baca ayat ni... InsyaAllah... kita akan dijauhkan dari segala sihir...wallahualam...

satu perkongsian bersama.. dalam rumahtangga mesti kena ingat satu benda ni..bila dah berumahtangga, segala2 harus dikongsi bersama.. jgn letak beban atas bahu suami semata2... give & take.. insyaAllah... bahagia rumahtangga kita..Insyaallah...:)

khusuk la kononnye...hihihi..


Pengurusan Kesihatan ~ Puan Siti Mariam

Satu2nya penceramah wanita... tak banyak yang boleh dikongsi.. biasa la.. dia banyak terang bab penyusuan bayi selepas bersalin bagi kaum wanita. Pastu dia terang bab ujian HIV untuk bakal pengantin... HIV test valid 6 bulan jer tau...& lain2 yang common jer...:)

Pengurusan Stress & Konflik ~ Tuan Syeikh Yusoff Majid

Masa sesi ni aku mmg mengantuk giler... & aku sampai ambik fone bukak FB punya xmau bagi tersengguk... serius ustaz ni sangat2 la boring...  dia cerita bab stress.. tapi, kami semua dalam dewan rasa stress ngan dia... hahaha... maaf ustaz !!! :)

Pembubaran Perkahwinan ~ Ustaz Yahya Harun

Ustaz ni GILER BEST !!!! rasa cam tak cukup 1 jam setengah ngan dia... ini yang kami nak... santai jer... siap berlakon lagi...hahaha.. pastu ade sesi ajar memasak.. dia ajar cari buat peknga...hahaha...

Ustaz Yahya ada bagi satu doa... Doa ni penting yer kawan2 bagi yang dah nak kawin tu... wajib baca pada Malam Pertama...meh saya kasi ajar...hihihi...


Doa ini hendaklah dibaca oleh PENGANTIN LELAKI pada malam pertama... cara2 nya halakan tangan ke hidung isteri... tujuannya nak rasa nafas isteri... baca ayat ni sambil tanya naik ke atas ubun-ubun (dahi) isteri... Doa ni hanya dibaca oleh suami jer tau... Isteri tak payah.


Lepas tu kitaorang diberi ujian bertulis... Latihan dalam berkumpulan...soalan2 yang ditanya bab rukun nikah, rukun Islam & Iman, bab wuduk & lain2.



Last, sesi cabutan bertuah & penyampaian Sijil....

Finally, selesai jugak... alhamdulillah... en.tunang lega sangat.. dia kata selagi tak selesai kursus tu dia tak senang hati... hahaha... macam2 la kamu ni...



p/s : masa gi kursus kawin dapat kenal sorang jer kawan baru... nama dia Ima.. budak sabah ni... tp, tunang dia org sungai petani.. nak nikah bulan 7 ni...
~ saya tak cerita secara detail apa yg penceramah tu terang...sebab penceramah semua baca balik jer apa yg ada dalam buku tu... diorang banyak ajar yg takdak dalam buku...hahaha...


En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

5 comments:

  1. saya pun belum ambik kursus kawen lagi ni..huhuhu

    ReplyDelete
  2. wahhhh best baca entry shu ni.. teringt masa pi kursus 4 thn sblm ni.. hahahah mmg ada pnceramah yg sgt best n yg wat kita lena.. haha tahniah shu.. semoga Allah permudahkan urusan shu dn bakal suami yer.. tk lupa gak smoga Allah berikan kesihatan yg baik utk mak & abh shu serta buat shu, encik tunang dn sekluargaaa.. aminnnn

    ReplyDelete
  3. teringat flash back gi kursus kawen la!!!..hihi now sudah kawen ...Insya Allah segala apa yang kita dgr kursus dipraktikkan di dunia sebenar perkahwinan

    ReplyDelete
  4. hehe.. seronok baca pengalaman awk! teringat zaman akak gi kursus in 2005 dulu.. memang kalau gie kursus nie kalau dpt penceramah yg best.. confirm kite pun henjoy dan tak mengantuk kan! :D

    ReplyDelete
  5. Sijil dia ada tempoh ke sepanjang hayat?

    ReplyDelete

Comment seikhlas-ikhlasnye k.. xmo plastic2... InsyaAllah... Anda akan diberkati...:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥♥♥ Tinggalkan Nama & Link Anda Disini Yer ♥♥♥

♥♥♥ Usia Blog Ni... ♥♥♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers