Thursday, November 8, 2012

Dapur Shu Shinju ~ Bubur Nasi Bersama Daging Ala Shuhadah

Elehhhh... buat buboq pon letak sini... eh!!! biarla... blog kite!!! weeekkk..:p

Assalamualaikum semua...

Hehehe... saje jer tu dialog tu... ke ade yg cakap camtu...huwaaaaaaaa....

Ok, 1st nak story skit... seumur hidup x penah buat bubur nasi.. dalam kepala dok pikir.. macam susah jer nak buat.. sehinggalah pada suatu hari... kak ipar saya buatkan.. Ya Allah..sedapnyaaaa... terus mintak resepi kat dia... pastu teringat plak yang en.tunang sangat suka makan bubur nasi.. why not aku belajar kan.. esok kawin boleh aku bagi dia makan bubur nasi tetiap hari...hahahaha....:p

Pasti ramai dah kat sini yang pandai buat kan... xpe.. saya letak sini sebab takot lupa.. nanti boleh refer balik.. pada yang nak cilok resepi ni pon boleh jer.. mak tak kedekut nyah !!! hehe..

Bahan-bahan yang diperlukan :

2 Genggam Beras
Air
Daging @ Ayam
Halia sebesar ibu jari (dihiris halus)
7 biji Bawang Putih (dipotong dadu)
10 biji Bawang Merah (dihiris halus)
Ikan Bilis
Telor Masin yang dah direbus.

Cara- Caranya :

1. Cuci beras kemudian masukkan air. Air banyak xpe..its ok..pastu masukkan daging & halia... masak sampai beras kembang & mendidih.. masukkan garam & perasa. Bubur nasi kita dah siap !!!
2. Goreng bawang merah hingga garis kemudian toskan.
3. Goreng Ikan Bilis kemudian toskan.
4. Goreng bawang putih tapi jangan sampai garing..agak2 jer..pastu angkat sekali ngan minyak.


Masa nak hidang.. sendukkan bubur nasi ke dalam mangkuk..pastu tabur atas bubur sedikit @ 1camca kecil minyak bijan(minyak bijan jgn letak banyak..nanti lain plak rasanya) bawang putih & minyaknye sekali..pon jgn banyak sgt k.. bawang goreng, ikan bilis & telur masin.


Siap!!! sedia untuk dimakan... 


note : suka letak hirisan halia banyak2 dlm bubur.. sedap terasa keenakkannye bila dipepak2 bersama bubur nasi..hehe..



En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

6 comments:

  1. Replies
    1. along ; daging shu potong kecik2..ade je dlm bubur tu..terlindung ngan topping atas tu..hehe..

      Delete
  2. brape lame nk tunggu bubur tu masak?? Gune api beso ke sederhane je?? X reti la wt buboq..... Toloooonggg... :o

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Mashi : agak2 la sampai beras awak tu kembang.. awak boleh rasa.. guna api sederhana k.. kacau selalu tau..senang jer dear.. dulu pon shu ingt wat buboq nasi susah..hehe...

      Delete

Comment seikhlas-ikhlasnye k.. xmo plastic2... InsyaAllah... Anda akan diberkati...:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥♥♥ Usia Blog Ni... ♥♥♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers