Friday, November 16, 2012

Dapur Shu Shinju ~ Durian Crepe

Assalamualaikum semua.....

Hari ni nak share resepi baru !!! kan sekarang tgh menggila orang dok sebut pasal durian crepe... nak beli mahal plak rasanya... 3 ketol RM10... terasa cam nak buat.. google resepi... dapat la resepi yang bagi saya cam senang giler nak wat...hihihi.. tak caye..meh tgk sini... resepi diambil dari Kak Ana Suzana...[link]..
Thanks kak Ana for the recepi...



Bahan

Isi Durian
50 gram tepung gandum
1 penutup esen vanilla
pewarna kuning
1 sudu besar tepung ubi kayu
sebiji telor
3 sudu teh/kecil butter.. kemudian cairkan
160 ml air
40 ml susu cair @ fresh milk
2 sudu besar gula

Bahan inti :

150 ml fresh cream.. Putar whipping krim/fresh cream sampai kental..

Cara-Cara

Dalam bekas, campurkan tepung gandum dgn tepung ubi ( di ayak kedua2nya terlebih dahulu ).. masukkan sekali gula halus atau gula kastor td.. kemudian masukkan susu cair…

Kacau sebati dgn menggunakan whisker.. Selepas itu, masukkan pula telor yg dah di kacau menggunakan garfu terlebih dahulu.. telor tu just kacau2 gitu je..lepas masukkan telor tu sila kacau sebati..Seterusnya, masukkan esen vanilla.. kacau lagi..Masukkan pula air.. kacau lagi..Pastu, masukkan butter cair.. kacau..Masukkan pewarna..Last step, sila tapiskan adunan tersebut..

Memula, sediakan kuali anti lekat ( non stick pan ).. panaskan dgn guna api yg kecil.. api jgn besar2 tau, kang cepat hangus lak crepe korang..Kemudian, ambik sesenduk kecik adunan.. Tuang dgn lemah lembut.. bentukkan adunan menjadi bulat dgn menggunakan bontot senduk tu aje.. adunan tersebut jgn tebal sgt atau nipis sgt.. just nice org kata..Masak sampai bahagian bawah adunan tu mcm nak kering.. kering tau, bkn hangit.. adunan ni JANGAN di terbalikkan masa proses memasak..Bila dah masak, korang lekangkan keliling crepe tu dgn sudip atau sudu, pastu pindahkan ke atas bekas dgn cara terbalikkan..Hasilnya, permukaan crepe yg kering di bahagian atas, yg licin di bahagian bawah.

Last step, letak whip cream..kemudian isi durian kemudian whip cream… balut crepe atas kebawah..bawak keatas..kiri kekanan..& kanan ke kiri… SIAP !!!!


Kalau nak resepi bergambar silalah terjah ke blog kak Ana...

Ini lah rupa crepe saya... tak berapa teror nak balut crepe tu... nanti nak buat lagi.... Durian crepe enak dimakan ketika sejuk..lepas buat masuk peti ais dulu barang sejam dua... pergggghh..mmg sedap kot..hihihihi...



Dapat plak buah doyan yang isinya Ya Rabbi... mencongkam jiwa... sebijik RM10.. pandai abah pilih buah...=)




Note : Bulan depan nak balik kampung kak ipar kat Taiping.. dia cakap doyan kat kampung diorg jual sekilo 40sen jer... giler murah... tak sabarnyeeee nak kesana....




En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

3 comments:

Comment seikhlas-ikhlasnye k.. xmo plastic2... InsyaAllah... Anda akan diberkati...:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥♥♥ Tinggalkan Nama & Link Anda Disini Yer ♥♥♥

♥♥♥ Usia Blog Ni... ♥♥♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers