Monday, April 30, 2012

Countdown 1st May...

Assalamualaikum....

Flashback ~ 30th April tahun lepas..pada saat ini saya sedang bizi berinai kat butik kak Elly Elle X'zora Gemini untuk majlis bertunang saya pada keesokkan harinya iaitu 1st May 2011...cepatnye masa berlalu... nak patah balik boleh tak? hihih..:)



with kak Elly...

Lepas berinai.. gi tesco cari buah Epal tuk hantaran.. dengan jari jemari berinai... semua pandang2...dah rasa cam pengantin baru jer...ahaksss....

Memang sangat cepat masa berlalu... fasa pertama dah lalui.. sekarang menunggu nasik minyak plak... insyaAllah... encik tunang saya membawa perkhabaran yang gembira tuk saya semalam....

InsyaAllah, semoga apa yg dirancang dipermudah olehNYA... Amin...

30April juga adalah 1 tarikh yang sangat mendukacitakan bagi saya 6tahun lalu.. tapi, xnak ingat... kang spoil mood saya...huhu...


En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Wednesday, April 25, 2012

Wordless Wednesday 25042012

Malaysia takde Tulip, Bunga Kertas pon jadilah......:)




cantik kan !!!!




En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Tuesday, April 24, 2012

Dinner With Anak-anak Sedara !!!!

Assalamualaikum....



Tiap kali keluar ngan anak2 sedara..tiap kali tu lah bergegar dalam keta.. mcm dok dalam stadium bola...

3 beradik ni dengan perangai masing2.. si Along suka ngusik adik2nya... si Angah bila dah kena ngusik..pastu gadoh.. yang best si Angah ni murah ngan air mata.. nampak jer badan besar..hihihih.. (jangan marah acu yer angah)... yang si Tasha plak kuat merajuk.. tak tau la nanti bila baby dah kuar.. jenuh ibu dia...

Tapi, lumrah kan... budak2 ni mmg kuat ngusik & gadoh adik beradik.. pastu tak sampai 5minit baik balik....hihihi...

Yang pasti saya ♥ anak2 sedara saya yang 3 orang ni.... coming soon dalam perut ibu diorang... tak sabar nak tgk anak sedara baru..hihi...


ala..comel dia..





Ni gambo semalam... acu temankan ibu & anak2 sedara dinner... since baba diorang sekarang dah tranfer KL... wiken jer ade penang... acu jadi peneman ibu diorang ni... tak larat ibu nak handle anak2 dengan perut dok memboyot tu....

Ok...Babai !!!!


En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Monday, April 23, 2012

Happy 2nd Birthday Qaseh Hurin Intisyar !!!!!

Assalamualaikum....

Hari ni genap 2 tahun umur adik Aceh... kejap jer... & dah banyak akai dah comey tu...

Untuk Adik Aceh.. Acu nak ucap Selamat Hari Lahir... Semoga adik Aceh jadi anak yang solehah.. patuh pada perintah ALLAH & hormati kedua ibubapa bila dah besar nanti yer sayang....

Acu sayang adik Aceh banyak2....

Pic terbaru adik Aceh untuk kawan2 acu !!!!



 Gedik sgt !!!! hahaha...




En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Friday, April 20, 2012

Selamat Hari Lahir Kak Nida !!!!!

Assalamualaikum...

Selamat hari lahir shud ucapkan buat kak nida... semoga ukhwah yang terbina selama lebih 10tahun ini dirahmati ALLAH S.W.T.

Maaf..takde hadiah nak bagi kat akak... sekadar ucapan jer..insyaAllah, kalau ade kelapangan nanti kita jumpa yer... shud belanja Damiral Kek buat akak...:)

Shud doakan semoga kak Nida dipanjangkan Umur, diberi kesihatan yang baik, dimurahkan rezeki & paling penting semoga ALLAH merahmati Kak Nida sekeluarga... Amin...:)

Kak Nida adalah salah seorang kawan/kakak yang bagi shud seorang yang jujur, sangat berbudi pekerti.. sampai abah shud suka kat akak...(jgn salah faham yer.. suka seorang bapa & anak) hehe..

Terima kasih ALLAH sebab temukan shud dengan akak yang sangat baik... shud sayang kak Nida..:)





En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Thursday, April 19, 2012

Mencari RedhoNya

Lelaki yang macho adalah lelaki yang sentiasa menjaga solatnya walau ke mana saja dia pergi. Bila lelaki tersebut mampu menjaga solatnya, dia juga mampu untuk menjaga wanitanya (isterinya)..... InsyaAllah...



En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Wednesday, April 18, 2012

Dah Dapat Jawapan...

Persoalan & kemusykilan saya yang semalam pasal Tahiyyat Akhir tu dah terjawab pon... segalanya disini....






Sebenarnya, pesbook ni ade baik buruk dia... yang ni adalah contoh yang BAIK !!!

Terima kasih sahabat2 sekelian...:)





En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Tuesday, April 17, 2012

Tahiyyat Akhir

Assalamualaikum rakan2.. saya ada soalan nak tanya... sapa2 yg arif tolong yer...

Selalu kite sembahyang masa tahiyyat akhir,

Allahumma salli 'ala muhammad wa 'ala a-li SAIDINA muhammad. kama sallaita 'ala Ibrahim wa 'ala a-li SAIDINA ibrahim. wabarik 'ala SAIDINA muhammad wa'ala a-li SAIDINA muhammad. kama barakta 'ala SAIDINA ibrahim wa 'ala a-li SAIDINA ibrahim. fil 'a-lamin innaka hamidummajid.

Penambahan SAIDINA pada tahiyat akhir... Sah tak solat kita?



En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Friday, April 13, 2012

Red Velvet...:)

U olllss know what?? Ari rabu baru ni wat red velvet.. until now lom rasa lagi... yang lain2 dah makan..ade la sepotong lagi diorang tinggalkan tuk saya... now baru rasa nak makan... tak sabar nak balik... teringatkan red velvet saya tu..hihihihi..

dari togel...
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
masuk freezer !!
v
v
v
v
v
v

:)


Happy Weekend U ollllsss !!!!!!!!




En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Solat Istikharah






En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Thursday, April 12, 2012

DAPUR SHU SHINJU ~ Red Velvet Cake !!!

Assalamualaikum w.b.t

Mesti semua tau pasal gempa bumi semalam...sama2 kita doa semoga Allah melindungi kita semua dari bencana ini...Insyaallah..

Lepas siap Red Velvet, tengah dok makan ngan family rasa gegar...Ya Allah... takot sgt... taktau nak gtau camner.. nanti saya cite details pasal pengalaman saya semalam yer...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Nak share ngan korang pasal kerja membaking semalam... Actually, barang2 tuk Red Velvet kek ni dah tersadai banyak ari dalam ais box.. tapi, malas tol nak buat... semalam baru ade kekuatan nak buat..hihi..

Resepi adalah dicilok 100% kat blog Irma  ... TQ dear !!!! :)

Saya copy balik resepi kat sini...


Resepi Red Velvet Cake


Bahan A - Untuk diayak bersama.

250 gram tepung gandum (resepi asal guna tepung kek)
1 tsp baking powder
1/2 tsp garam
2 tsp cocoa powder
*saya guna tepung kek.. so x payah masuk baking powder & saya x masukkan garam..hehe..*

Bahan B -campur dan kacau sebati.

240 ml buttermilk
2 tbsp pewarna merah

Pilihan kedua - sekiranya korang tak jumpa buttermilk di kedai. Usah bimbang. Campurkan 240ml susu segar dan 1 tsp cuka. Biarkan mereka sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.

Bahan C -

113 gram butter
300 gram gula kastor
2 biji telur gred A
1 tsp esen vanilla

Bahan D -

1 tsp cuka masakan
1 tsp baking soda

Topping - Cream Cheese Frosting.

227 gram cream cheese Philadelphia
227 gram mascarpone
1 tsp esen vanilla
1 cawan gula ising
360 ml whipped cream

Cara-Cara :

Pukul butter selama dua atau tiga minit. Seeloknya biarkan butter berada dalam suhu bilik sebelum dipukul. Kalau tak sempat nak dedahkan butter. Potong butter dalam bentuk kiub kecil-kecil untuk mudahkan butter kembang dengan cepat. Kalau dalam masa dua atau tiga minit masih belum kembang. Tambah seminit lagi.

Seterusnya. Masukkan gula kastor dan pukul lagi selama tiga minit atau lebih.
Masukkan telur satu persatu. Cenggini. Pecahkan telur sebiji. Pukul dalam masa 2 minit. Kemudian pecahkan satu biji lagi. Pukul lagi dalam masa tiga minit.

Masukkan esen vanilla. Pukul selama seminit.

Bahagian yang penting. Sila baca dengan lebih serius.
Masukkan bahan A dan bahan B secara berselang seli. Mulakan dengan tepung dan diakhiri dengan tepung juga. Campurkan dengan kelajuan perlahan.

Dalam bekas kecil, masukkan bahan D (cuka dan baking soda) bersama. Tunggu sehingga buih cuka dan baking soda berhenti mengeluarkan bunyi seperti berdesir. Tuangkan ke dalam adunan dan kacau sehingga sebati.

Tuangkan ke dalam loyang berukuran 9 inci sebanyak dua bekas. Kalau takda bekas 9 inci pun tak apa. Guna aje loyang yang ada. Kalau loyang besar, gunakan satu. Nanti anda kena memberanikan diri untuk memotong kek kepada dua atau tiga lapisan.
-saya memang berani.. bakar dalam 1 adunan jer..pastu saya potong kek kepada 3 bahagian..hehehe..

Masak selama 30 minit dengan suhu 175 darjah celcius. Mula-mula saya gunakan suhu 175' C. Selepas 20 minit, saya rendahkan suhu kepada 165'C. Kaedah ini hanya boleh dicuba sekiranya korang kenal oven sendiri. Oven ni saya rasa (pandai-pandai agak je.) panas sangat. Tu yang saya dengan beraninya menderhaka menurunkan suhu. Ampun ya chekgu.
-Oleh kerana saya bakar dalam 1 adunan..saya bakar selama 45mint... sebab mulanya 30minit.. saya cucuk kek still x masak... so, saya lanjutkan masa tapi, still guna suhu yang sama 175'c.. memang betol bergantung pada oven masing2..

Dah tu, saya biarkan kek tu sejuk sambil membuat topping cream cheese.

Cara-cara membuat Topping Cream Cheese.

Sebaiknya dedahkan cream cheese pada suhu bilik untuk memudahkan kerja bila nak pukul nanti.

Pukul cream cheese dengan mascarpone sehingga keduanya kembang. Agak-agak dalam 5 minit.

Kemudian tambahkan esen vanilla dan gula ising. Putar lagi sampai mereka sebati.

Akhir sekali masukkan whipped cream dan putar selama dua minit sehingga adunan kelihatan likat dan pekat untuk dihias.

Sekiranya adunan kelihatan cair. Boleh masukkan sekejap dalam peti ais untuk memudahkan kerja-kerja menghias.

Cara-cara menghias Topping Cream Cheese.

Sekiranya korang TERlebih rajin. Belah kek menjadi tiga atau empat lapisan. Saya tak berani nak potong. Takut pecah. Siapa yang nangis nanti?
-ok, saya rajin..hehe...

Letakkan lapisan di atas menghadap ke bawah. Ada paham ka? Jadi nanti dia akan terpenyek rata juga.

Sapukan cream cheese mengikut citarasa anda.

Letakkan lapisan kedua yang mana bahagian bawah menghadap di atas. Supaya nanti bahagian atas rata tidak membumbung.

Dah siap semua. Terus masukkan dalam peti ais.

Dannnn..... hasil kek saya !!!!


My Red Velvet Cake !!!


Yummy.... Mak, Abah, Abang & Kak Ipaq cakap sedap!!! saya suke !!!!

Model Cake saya !! Adik Aceh... sweetkan dia...:)


Ok Kawan2 semua... Selamat Mencuba Ya...:)



En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Tuesday, April 10, 2012

Mimpi Baby Girl Yang comel Giler !!!!

Malam semalam saya ade mimpi...bagi saya mimpi ni memang best...

Saya mimpi saya melahirkan seorang baby girl yang sangat comel & bambam...

Yang bestnye.. saya dapat tengok muka baby saya tu..memang comel sgt !! terbayang-bayang lagi muka baby tu sekarang ni..mulut dia merah... lepas saya lahirkan baby tu.. doktor bagi saya pegang & cium baby tu..& saya cium tepat ke bibir baby comel saya tu...:)

Ya Allah... memang sangat indah mimpi semalam...

Adakah rupa baby girl dalam mimpi saya tu adalah sama ngan baby saya bila saya da kawin nanti?? InsyaAllah.. Amin...:)

Nak mimpi baby girl saya lagi lah malam ni... please baby !! datang dalam mimpi mummy lagi malam ni yer sayang...:D


ade la jugak iras camni baby girl dlm mimpi saya tu... oh..ini adik Aceh masa 1st day melihat dunia..:)




En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

MAK !!!! You Are The Number One For Me !!!!!!


I was a foolish little child
Crazy things I used to do
And all the pain I put you through
Mama now I’m here for you

For all the times I made you cry
The days I told you lies
Now it’s time for you to rise
For all the things you sacrificed

Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Mom I’m all grown up now
I’ts a brand new day
I’d like to put a smile on your face everyday

Mom I’m all grown up now
And it’s not too late
I’d like to put a smile on your face everyday

You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
Oh oh
number one for me

Now I finally understand
That famous line
About the day I’d face in time
Coz now I have a child of mine

Even though I was so bad
I’ve learnt so much from you
Now I’m trying to do it too
Love my kids the way you do

Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Mom I’m all grown up now
I’ts a brand new day
I’d like to put a smile on your face everyday

Mom I’m all grown up now
And it’s not too late
I’d like to put a smile on your face everyday

You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
Oh oh
number one for me

There is no one in this world
That can take your place
Oooh I’m sorry for ever taken you for granted

I will use every chance I get
To make you smile
Whenever I’m around you

Now I will to try to love you
Like you love me
Only God knows how much you mean to me

Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Mom I’m all grown up now
I’ts a brand new day
I’d like to put a smile on your face everyday

Mom I’m all grown up now
And it’s not too late
I’d like to put a smile on your face everyday

The number one for me
The number one for me
The number one for me
Oh oh
Number one for me



En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Monday, April 9, 2012

Buat Cheesecake Lagi !!!

Assalamualaikum...

Yeay !!!! buat cheesecake lagi...SAYA ADALAH SEORANG PEMINAT FANATIK CHEESECAKE !!!!! hehehe...

Sebelum cite panjang..tengok ni dulu...



dap oooo....:)

Cheesecake paling senang nak buat..tak sampai 15minit... sebelum ni ade wat cheesecake [kat sini]..tapi yang tu versi renyah skit... tapi kali ni versi senang... sebab saya guna tepung instant..saya beli kat [sini]...cuma tambah 250ml susu segar jer..crust bawah tu saya buat sendiri (biskut digestive +melted butter)... tapi, rasa dia sangat mabeles !!!!


Sekian dari saya...peace !!! :)


En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Friday, April 6, 2012

ACU CUTI !!!! SO ACEH YANG TAKE OVER....=)

heeeeeeee.....


Hai kawan-kawan Acu.... Acu tengah bercuti tau... Aceh nak tolong sampaikan ni... Acu pesan jgn rindu dia na.... hihihihihi....Kawan-kawan Acu keje bebaik k....

Babai.....:)




En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥♥♥ Tinggalkan Nama & Link Anda Disini Yer ♥♥♥

♥♥♥ Usia Blog Ni... ♥♥♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers