Friday, February 24, 2012

MemBaking adalah HOBI saya sekarang !!!!

Sememangnya minat saya sekarang mendorong kearah baking membaking.. dulu kalut minat mekap2..tapi, sekarang dah tukar... mekap tu mmg minat..tapi, rasa untuk diri sendiri cukup la kot....hehehe...

Sejak2 sekarang ni suka jer nak belajar buat kek... mcm2 dok dalam pala otak ni..nak buat cheesecake la..nak buat tiramisu la...eh macam2 la... sesekali rasa macam nak belajar/ambik course baking membaking plak..tak rugi rasanya..silap2 leh bukak Shu Shinju Bakery.. Amin...

Sejak saya dok publish Karamel Kek yang saya buat tu.. tak sangka plak ade yang berminat nak buat tempahan dr saya..hihihi..mcm x percaya..actually senang jer nak buat kek tu... tapi, diorang nak gak tempah..so, saya buat yg termampu...

Kemarin saya cuti sebab ade hal skit ngan mak saya.. pastu saya singgah kedai barangan buat kek.. pastu kan saya ade gak beli beberapa barang ni.. rasa sangat COOL bila dapat beli barang2 ni... nak tau apedia?? mek tengok...

sudu pengukur...selalu tengok kat channnel AFC... diorang guna benda ni... cam best jer...tapi, diorang guna yang besi.. saya beli yg plastik jer.... senang nak ukur dengan tepat..like baking powder, esen vanilla & macam2 lagi...

yang ni bukan penapis air teh tau.. ni namanya White Egg Separator.. sangat cool ok benda ni... tapi, saya guna dalam 2-3 biji telur ngan benda ni.. tapi, at last dengan tangan guna yang paling selesa...hehe..

Stainless Steel Whisk.. yang ni best jugak.. dok tgk dalam TV chef Brian kat channel AFC guna benda ni cam best jugak..so, saya beli satu.. buat karamel kek memang benda ni sangat diperlukan...:)

Ada lagi benda lain yang saya beli..like kecik2.. xyah tunjuk kot...

Oh,, saya baking guna oven camni....

Oven ni abah beli lama dah.. best oven ni..mcm2 leh wat..nak uli tepung pon boleh... nak buat roti gardenia pon boleh..nak grill pon boleh.. eh..serba boleh la oven ni pendek kata...:)

Harap minat saya ni berpanjangan.. xnak la org kata "hangat-hangat taik ayam"...:p



En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

7 comments:

  1. hope Shu rajin, jgn malas cam saya ni, hahaha! pas ni leh buka bisnes kedai kek, kan kan!

    ReplyDelete
  2. teringin nak beli oven yg xbanyak hal....yang ada sekarang selalu buat saya disapointed jerk..

    ReplyDelete
  3. acu..hat kunin tuh saya bekenan.dan sume item di atas saya sOkak....

    jommm nenanti kita buat classs bake sama-sama....ayuh yunk..

    TP, shud laa teCher nyaa.

    ReplyDelete
  4. pecah telur pakat tangan lagi feel kan...ehhehee dulu pernah beli...tapi skang double is dok memain hehehe

    ReplyDelete
  5. sgt kagum dgn sape2 yg suke baking2 nih!saya x suke....................
    sesaja melawat blog u!

    ReplyDelete

Comment seikhlas-ikhlasnye k.. xmo plastic2... InsyaAllah... Anda akan diberkati...:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥♥♥ Tinggalkan Nama & Link Anda Disini Yer ♥♥♥

♥♥♥ Usia Blog Ni... ♥♥♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers