Monday, July 19, 2010

Main Masak-Masak

Salam kawan2.. Alapjo???? waras???... sesekali..mau jugak aku nak speaking bajau... almaklomla... ex-fiance dulu orang sabah bah... oppss...terlepas cakap plak... ade ku kesah!!! hehehe....

Last Saturday, aku ade main masak2 kar dapor..hehehe... aku skrg ni.. suka memasak tau... kalau dulu.. nak basuh pinggan pon malas.. sekarang ni.. hormon memasak makin menjadi2.. walaupon aku x pandai masak.. tp, aku willing to learn... hahaha.... ok kan camtu... x lama lagi pon aku da nak berumahtangga... oppsss... terlepas lagi... hahahahaha...

Since jantung Pisang & fucuk paku ade kat dalam fridge.. aku teringat nak wat kerabu... x penah wat lagi ni... 1st time nak wat... upanye xde la susah mana pon wat kerabu ni... small the pieces...hehehe...


Antara bahan2 yg diperlukan...

  • Cili kering 10 tangkai
  • Kerisik
  • Asam Jawa secukup masam
  • Segengam beras (digoreng & dikisar halus)
  • Pucuk Paku
  • Taugeh
  • Jantung Pisang
  • bawang besar
  • Secubit Garam
  • Kerang (direbus)

1st, Mesin cili kering..kalau nak sedap tambah belacan skit..(aku pakai belacan siam mari).. pastu masukkkan kerisik, air asam jawa & beras yg digoreng/dikisar tadi.. pucuk paku,taugeh & jantung pisang hendaklah dicelur... kejap jer tau... jgn lelama.. kasi dia rangup2 skit..hehehe...potong bawang agak2 nipis & gaulkan kesemua sekali ngan kerang..... pastu masukkan garam secukup rasa... DONE !!

P7172560

Nampak best x???? siap kasi jiran sebelah umah tau... mood baik hati time tu... sape jadi jiran aku mmg untung..hahaha....

As usual.. food taster aku.. Mr. Zainol.. xde komplain ape2.. perfecto dia cakap... Alhamdulillah... :-)

Korang kasi la idea ape2 masakan tuk aku belajar... setakat ni.. boleh dikatakan 50% la aku pandai memasak..... nak kasi up lagi skill memasak aku... hehe...
Oh yer..lupa plak.. xkan makan nasi putih ngan kerabu jer???? mak aku wat Gulai Udang & aku wat Udang Goreng Halia.. Sorry la.. x dan nak amik gambaq.. lapar giler dah time tu...hehehe....



20 comments:

  1. perrghh! kerabu akak punyer favourite tuu! huhuhu...

    ok la tuu.. memasak nie perlukan kaedah praktikal... kalau selalu masak lama2 pasti pandai... akak pun bukan lah pandai masak sangatt.. tapi biler sekali buat tu menjadik.. confirm akan ade keingingan nak buat dan buat lagi! hehehe....

    ReplyDelete
  2. amboi roh rajin sudah mari. kita pun tak pandai masak tapi keinginan belajar tu ada. tapi tunggu pindah umah sendri la ye baru leh praktik. duk dgn parents, dorang je la masak gamaknya.

    ReplyDelete
  3. terlepas cakap tak leh tarik balik.. terlepas tulis boleh delete lagi.hehehe

    ReplyDelete
  4. Uwaaaaa sis syu.. udah terer ar masak2... ajar wina ler.. ngeeeeee... cedap2... ari ni topik masak2 ker..

    ReplyDelete
  5. wah rajin nyer memasak..akak dulu masa zaman bujang memang xda la nak memasak bagai nie..heheheh..dah kawen nie baru la mood masak tue mesti mari..hehhehe....wah nampak sedap jerk shu...mintak skit bleh..? :P

    ReplyDelete
  6. nak pindah sebelah rumahlah!

    ReplyDelete
  7. sedapnya kerabu tu... untungnya jiran shu hehe

    ReplyDelete
  8. nampak sedap laaa ratah pun bess ni...leh cilok resepi hehe

    ReplyDelete
  9. Shu: sedap plak tgk kerabu Shu nih....

    ReplyDelete
  10. bestnye...sedapnye...

    dah lama tin tak msk niii....mals sggh kann...

    ReplyDelete
  11. Kak neena : betul la..bila sekali wat menjadi.. rasa nak masak lagi pas tu..kan..kan..

    ReplyDelete
  12. Adia : sejak 2 menjak ni roh memasak asyik mengganggu shu jer..hehe...

    ReplyDelete
  13. Tapak Kaki : Keyboard shu xde backspace & delete button... that's why la..hehe...

    ReplyDelete
  14. Lady XOXO : xde la pandai mana pon..besa2 jer..heheh...

    ReplyDelete
  15. KAk YUs : x teringin kan..kalau x susah nak kena ngantor plak kerabu tu nanti..hehe...

    ReplyDelete
  16. si Tedi : Meh..meh.. kang KG tedi bertambah2..

    ReplyDelete
  17. Lady : sedap erk?? tp, xleh lawan lady lg.. lady lah my SIFU & TONGGA tau..heheh..

    ReplyDelete
  18. POSH: best kan ratah... ambik la...hehe..:)

    ReplyDelete
  19. Azzey : wat la.. senang jer...

    ReplyDelete
  20. Tin : Jgn malas2.. kang da nak jadi princess DISANA...hehe...

    ReplyDelete

Comment seikhlas-ikhlasnye k.. xmo plastic2... InsyaAllah... Anda akan diberkati...:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥♥♥ Tinggalkan Nama & Link Anda Disini Yer ♥♥♥

♥♥♥ Usia Blog Ni... ♥♥♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers