Tuesday, November 23, 2010

Mak !!! Kuatkan Semangat....

Salam & hai semua....

Hari ni saye berehat2 d umah saje...actually saye keje rini..tp, xde mood..ambik EL..

Semalam.. seharian saye gi GH (General Hospital) Penang.. Temankan mak saye yg ade appointment di Pakar Mata...kuar umah jam 6.45 a.m. sampai 4.50 p.m. baru semuanye setel... kalau nak diikutkan saye mmg nak naik angin jer masa kat hospital tu... service dia.. Ya Allah... lem*** nak mam***... tapi, sib baik saye leh bersabar...

Lepas 1 doctor ke 1 doctor diorang bawa mak saye jumpa...& finally they decide..my mom kena wat operation pertengahan bulan Dec nanti....actually my mom ade Kencing manis... & effect kat mata.. makin hari mata mak makin rabun... cian mak... previous mak dah selalu gi buat laser kat Hospital Bukit Mertajam.. & at the end doctor kat sana cakap..mata mak dah x leh di laser lagi... pasal banyak pendarahan belaku di belakang mata.. diorang refer kes mak ke GH Penang...

Mulanye mak xnak operate..tp, doctor bagitau..kalau x buat mak akan x nampak langsung...huhuhu.. bila dengar jer doc cakap camtu..macam nak luruh jantung saye.... so, kitaorang decide..mak kena gak wat operation tu..

Pas buat pembedahan tu... mak kena dimonitor betul2..

1) Mata mak x leh kena cahaya matahari
2) Mak x boleh wat keje berat
3) Mak x boleh berada di tempat tinggi.. contoh Genting, Cameron or naik flight untuk tempoh 2 bulan.. kerana diorang letak oxsigen dlm mata mak... aduh..saye pon x paham la... tp, yg pasti mak x leh kemana2...
4) Paling penting, oleh sebab mak ade Kencing manis... pas wat pembedahan mata mak senang terdedah dengan kuman... so, mmg kena monitor betul2...saye takut la... takut x dapat jaga mak ngan sebaik mungkin...huhu...

saye kesian sgt ngan mak... banyak penyakit dia kena tanggung... masalah tulang belakang dia pon x settle lg.. ni plak pasal mata..
Ya, Allah..kesian nya kat mak..:((

Saye tau mak takut sgt nak wat pembedahan tu... saya janji saye akan beri semangat kat mak... saye akan sentiasa berada disisi mak nanti...

Kalau korang dapat tengok penderitaan mak saye... baru la korang paham... semalam, mak nak minum air... xnak suruh saye buatkan... dia nak wat sendiri.. at last..habis tumpah semuanya...sebab mata dia dah x berapa nampak.. lepas saye tolong tuangkan air tuk mak...saye lari masuk bilik..saye nangis puas2... sebab saye kesiankan mak.... tp, saye xnak mak nampak saye nangis... nanti dia akan nangis jugak & xnak wat operation tu... saye perlu kuatkan semangat dia....

Doctor pon de cakap..pas wat pembedahan tu.. diaorang x guarantee mak akan sembuh 100%... apa2 pon mak perlukan semangat dari kami....

Masalah tulang belakang mak, kitaorang dah x leh wat ape2... sebab kitaorang dah refer ngan specialist... mak boleh wat pembedahan tulang belakang.. tp, doc cakap byk risiko lepas tu... kami xnak nanti pas wat pembedahan.. mak x leh jalan langsung... now pon dia berjalan bertongkatkan saye... xpe.. biarlah camtu dari mak x leh jalan langsung nanti....& mak pon ade wat terapi tulang belakang seminggu 3 kali di Hospital Seberang Jaya.

Ya Allah.. sungguh besar ujianmu pada Mak... Kalau boleh biarlah semua penyakit mak tu saye yg tanggung... saye nak mak senang... :((

Saye nak keje pon dah xde semngat... rasa nak berhenti keje & jaga mak kat rumah saja.....


Sample Pictures

I LUV U MAK !!!!! AMPUNKAN SEGALA DOSA ADAH PADA MAK SELAMA NI.......

12 comments:

  1. salam,
    wah... bestnya... takder mood bole amik EL ye.. hehe
    semoga sentiasa ceria...

    ReplyDelete
  2. semoga mak shu cpt sembuh yer..semoga operation itu jugak berjalan lancar.. yg penting shu kasi support kat mak shu yer..

    ReplyDelete
  3. Mak Shu sama jer ngan mak Lisa..appointment mak Lisa pun bulan 12..baru nak pi check..harap2
    ok la...semoga tabah yer makcik..Lisa doakan dari kejauhan..
    psst..Shu..along tanya kad dia kirim kat shu dah sampai ke?

    ReplyDelete
  4. ya allah azabnyaa penderitaaan mak shud....

    akak dhlaa memang tgh begenang air mata nie..bca n3 nie lagiklaa LULUHHHH hati nie...uwaaaaaaaaaaaaa
    ya RABBI semakin hampir untuk tinggal tahun 2010 semakin mcm0mcm dugaan yg terjah depan diri kita...shud, TABAH hadapi sume nie..kena kuat......shud do the best......

    sabaq banyak=banyak naa

    ReplyDelete
  5. huhuhuhuhu akak tumpang sedey dengan kondisi mak shu...akak doakan mak shu cepat baik...sama2 kita doakan yang terbaik tuk mak shu k...amin...

    ReplyDelete
  6. Salam Shu,

    Pertama skali Shu kena kuatkn smgt spy mak x rs berat ati jalani op tu. Tu la, org kata, lahir sorg anak, dh brp urat mak yg putus...makin byk penyakit...tp sorg mak ttp tersenyum puas tgk anak dia bahagia. Semoga mak Shu dpt jalani op dgn jaya.

    ReplyDelete
  7. sedihnye dgr cite shu niii...

    arap shu byk2 sabar ye ngan dugaan nii..jg mak shu elok2 ye...

    tin doakan mak shu sihat seperti biasa...

    ReplyDelete
  8. Shu: Byk sabar & bykkan doa ye Shu. mudah2an ibu Shu akan sihat semula seperti biasa

    ReplyDelete
  9. sentiasa berdoa utk mak ye...setiapppppppppp saat!~

    ReplyDelete
  10. To all ~ thanks for your support... sayang korang...

    ReplyDelete
  11. akak doakan semoga mak shu kembali sihat sepenuhnyer.. jaga mak shu baik2 yer.. buat yg terbaik utk dia... give her your full support.. insyallah.. she will be OK and back to normal.. *hugs*

    ReplyDelete

Comment seikhlas-ikhlasnye k.. xmo plastic2... InsyaAllah... Anda akan diberkati...:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥♥♥ Tinggalkan Nama & Link Anda Disini Yer ♥♥♥

♥♥♥ Usia Blog Ni... ♥♥♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers