Saturday, April 30, 2011

30 APRIL Kembali Lagi.... Menggamit Kenangan 5 Tahun Dahulu.....

30 April menggamit kenangan lama... 5 tahun dahulu diketika ini aku sedang berdebar-debar menanti saat disarungkan cincin ke jari manisku... tapi, itu semua hanya tinggal kenangan... x mungkin akan aku simpan lagi kenangan itu...


Sungguh pantas masa berlalu pergi... & esok 1 May 2011, bunga di taman En.Zainol dan Puan Fatimah bakal disunting.... ahaksss....:)

Berdebar???? tentu sekali, tapi dalam masa yang sama aku sangat happy kerana hajat kami berdua tuk bersama hampir menjadi kenyataan.

Berdoa semoga jodoh aku kali ini akan kekal hingga ke IJAB kan QABUL..InsyaAllah....

Buat DIA yang bakal menjadi TUNANGANKU.... terima kasih Sayang... kerana menerimaku seadanya.... Berjanji jangan sesekali menyakiti hatiku.... aku tau, Dugaan di alam pertunangan sangatlah hebat......kerna aku pernah merasainya....aku harap aku kuat....

Ini adalah pertunangan ke-2 saya.. yang 1st dulu kecundang di tengah jalan...bertahan hanya 6 bulan...huhu.. doakan yang terbaik tuk saye yer kawan2....

Doakan majlisku berjalan dengan lancar...InsyaAllah...





Ini adalah autopublish, saye sedang sibuk kat rumah...hehehehe...



Thursday, April 28, 2011

YA ALLAH !!!! KUATKAN LAH HAMBAMU INI !!!!

Kalau sebelum bertunang telah diduga dengan dugaan yang maha hebat... inikan pula selepas bertunang....

YA ALLAH.... kuatkan lah hati ku... jauhkan dari perkara2 yang tak diingini....

Kawan2... doakan saye kuat yer... saya mmg tgh STRESS sgt2 sekarang ni... banyak yang saya plan..akhirnya tak menjadi.... sgt2 DOWN sekarang ni...

DOAKAN SAYE YER !!!! :(



Aku rasa aku kuat...tapi, kenapa kali ni aku DOWN sgt...:(

Tuesday, April 26, 2011

PERSIAPAN !!!!!!!!!!

Salam semua.....

Lagi 4 hari ke saat itu.... fuhh...x lama dah tu... persiapan.. rasanya baru 30% jer....


wow....manyaknye munger !!!!! nak wat gapo tu????


Bekas hantaran pertunangan saye nanti....

orang yang dipertanggungjawabkan tuk menggubah bekas hantaran.....saye adalah 0 dalam hal2 menggubah...


Banyak lagi yang belom settle ni.... waduhhhh... capet gue... fulus pon makin kering kontang.... huwaaaaaa..........



p/s: Doakan semua berjalan ngan lancar yer kawan2.....


Saturday, April 23, 2011

Budak Masham ni dah Setahun !!!!!!!!!

Happy Birthday To You....Happy Birthday To You....
Happy Birthday To Qaseh Hurin Intisyar....Happy Birthday To You....


Cepat jer masa berlalu... Acu rasa cam baru jer acu,maktok,tok ayah, abg long Farish ngan papa tunggu Qaseh & mama kat labour room aritu.... tgk Qaseh keluar ngan mama dari labour room.. diorang letak Qaseh bawah ketiak mama... bucuk tak ketiak mama??? hehehe....

hari ni 23April, setahun dah anak menakan acu sorang ni... dah makin clever... dah pandai jalan...& yang paling qaseh teror... adalah menjerit... nyaring jer tau....

Mana tau nanti bila Qaseh dah besar.. Blog acu ni wujud lagi... Qaseh baca la ucapan acu ni kat Qaseh yer...:)

Happy birthday sayang... be a good gurl ok... jadi anak yang solehah nanti k... acu saaaaayang Qaseh...:)


Qaseh saat dilahirkan... time ni tgk muka qaseh cam shin can jer...hehehe...

1st time acu pegang Qaseh...

 
Qaseh 1 tahun !!!! rambut tu lambat jer nak tumbuh...hehehe... mmg baka semua camtu.. rambut lambat tumbuh...:)


Note : 7 hari lagi !!!!! berdebarnyeeeee.....:D


Friday, April 22, 2011

Baik Ko Bayar !!! Kalau tak... aku report sama Bapak Polisi !!!!!!!!!!

Sangat tak suka bila sedang $$$$ saya asyik dok keluar je bulan ni cam air... tetiba dikejutkan dengan berita ADA ORANG LANGGAR KERETAKU SAMPAI KEMEK !!!! huhuhuhu...:(

Kejadian berlaku petang semalam... abah yang drive keta saya tu... kata abah "ah pek" tu reverse tak tengok belakang.... amboi !!!! amboi !!!! amboi !!!! besa tau !!!!.... pulak tu... bila bawa pi pomen..gtau harga nak kena bayar... si "ah pek" tu cakap mahal plak... banyak cantik muka kau... dah langgar keta orang... cakap mahal plak nak repair... kalau aku report polis..sah2 kau kena bayar saman RM300 ok... so, baik kau bayar jer berapa yang pomen tu nak !!!!!

Xpe.. abah dah ambik no plat keta dia... & no. fone dia.. agak2 call x dapat... kite report polis jer yer abah....

Kesian mySATRIA PERKASA !!!! sakit tak sayang ke langgar????? huhuhu....:(


hurrmmmmm.... sabo jer lah !!!!!


Thursday, April 21, 2011

Kad Kahwin Zed Zaidi...

Zed Zaidi dah nak kawin???????????????? ohhh NO !!!!





Nice kan.... kad kahwin ala2 FACEBOOK.... lain dari yang lain....:)

Sumber : Oh bulan !!!!


CONTEST : inner tu saya punya!

kawan2...jom join contest ni.....

INNER TU SAYA PUNYA! [click tu melihat syarat2 penyertaan)...

inner itu saya punya kerana.....

Dulu...saya pakai tudung bawal jer...pastu bertukar ke tudung ekin... tengok ramai yang pakai shawl with inner...cam menarik..tapi x reti nak pakai.... paling tak tahan bila tgk sorang kawan saye ni... ms. titin...banyak sungguh koleksi dia... macam2 shawl & inner dia ade...inner neck pon saye dapat info dari dia.... penah tanya dia camner nak pakai dia cakap senang jer... so, nekad dalam hati nak tukar style bertudung...

1st, gi pasar malam.. cari inner & shawl... mula pakai cam pelik..bila dah lama2.. cam best plak... & rasa ayu gitu...hua..hua..hua... (statement x boleh tahan)

tu sebabnye...inner itu saya punya yer puan penganjur...nak tambah koleksi... (kaler dia menarik.. tertawan..)

Ni adalah pic paling terAYU setakat ni yang saya rasa...hehehe....

Inner Neck With shawl Gypsy...:)


Nak TAG cik titin miyoko & puan Nida.... & sapa2 yang nak inner tu..silalah join..:)





Wednesday, April 20, 2011

PAPANON is the BEST EVER !!!! bukan PAPAGO ok !!!!!

Assalamualaikum.....

Dimulakan dengan بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ


Apa khabar semua??? sihat ke??? saya alhamdulillah.... sihat sentiasa.. cuma selsema skit...(tu penyakit saye tiap2 ari.. dah xleh nak wat gapo dah..huhu...)

Ni saye nak cite kat korang ni.... semalam balik dari office... masuk jer bilik terkejut beruk saya... nak tau kenape???

Masuk balik..aik..apsal nampak lain jer bilik ni... cadar, bantal semua dah berkedudukan lain... kipas yang sebelum ni berhabuk... dah bersih... clean & clear... dinding dah tak bersawang lagi... lantai dah berkilat.... wallaweiii.... ape dah jadi ni?? MR. MUSLE dtg membantu ke???? hihihi....

Rupa2nya... MR.MUSLE PAPANON punya kerja.... cer pikir...rajin tak abah saye... kemaskan bilik anak pompuan dia yang malas nak berkemas tu...hahahaha...mana nak cari abah sebaik tu.... syukur, alhamdulillah... tapi korang jgn salah paham yer... bukan saye yang suruh abah kemaskan... abah yang volenteer nak wat semua tu... al-maklomlah.... 1 MAY ni kitaorang nak wat kenduri skit...:) so, alang2 dia berkemas kat atas umah...dia tolong kemaskan bilik saye sekali...hehehehe.... TQ ABAH SAYANG !!!!!

Semalam tido adalah sangat HEAVEN !!! sebab bilik bersih & wangi...sampai pagi ni agak terlewat sikit bangun.....hehehe...:p

Sekian, dari saye !!! eh.. xde gambar ke... ala... entry xde gambar adelah sgt membosankan !!!!

Ok, saye letak gambar saye ngan ABAH TERCINTA lah....:)


saaaaayang abah... kami seiras tak?????



Tuesday, April 19, 2011

Ku gembira disampingmu........

Jom kembali ke ERA 80-an.......



Ku gembira disampingmu
Tiap waktu disayangi
Kudibelai dan dimanja
Dengan kasih mu yang murni

Kau membuat ku terharu
Cintamu setulus hati
Bukan pujuk dan rayuan
Kata kata mu yang suci

Pabila di sisimu
Terlena bagai mimpi
Hanya kau dihatiku
Lirikmu yang abadi

Ku gembira disampingmu
Yang memberi kepastian
Hari esok kan kunanti
Kita akan bersama



Suka bangat lagu ni....hehehehe....

 

Monday, April 18, 2011

APRIL = $$$$$ keluar cam AIR !!!!

Dimulakan dengan بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Salam.... hai korang !!! sihat ke arini???

Arini, kat office x banyak sgt keje...so, boleh rilek2 skit....

1st..... nak tarik nafas panjang2...... hadoooooooooooooiiiiii.......

Now, saye dok wat preparation nak ke "AUSTRIA"... sangat pening hokey... mesti ade org cakap.."ala...nak ke AUSTRIA je, dah pening bagai !!!"...pening macam nak ke "SWITZERLAND je"...  tapi, ape kesah kan... mmg pening ok... byk benda nak kena buat... dan semua benda nak buat tu memerlukan $$$$$... budjet kecik pon kena keluar $$$$ yang banyak !!!! huhuhu.... tapi, ape leh wat kan... bak kata "Kak NA Kakikusukaberjalan"....kalau $$$$ boleh beli kebahagiaan, apa salahnya perabes sikit...

Campur,tolak, bahagi, darab... almost 13 day left !!!!! huhu... Gaji ohh Gaji !!!! lambatnye nak dapat gaji...huhuhuhu....:( wat loan kat madam Fatty dulu jer kot !!! hehehe....:p


Walau stress camner pon... senyum tetap maintain ok...:)





Saturday, April 16, 2011

Doakan Yang Terbaik buat Lisa....



Semalam dapat msg dari kak Riz along Lissa...Lisa warded sebab contraction kerap....tapi doc x bagi bersalin lagi sebab dia baru 7 bulan lebih..& baby nyer paru2 lom matang.... sian lissa.. dah la bawak kembar... harap semua selamat k...shu doakan yang terbaik tuk lissa.....

Korang semua doakan yang terbaik tuk Lissa & kembarnye k..


Friday, April 15, 2011

AUSTRIA !!!!! Here I Come !!!!!!!!

Dimulakan dengan بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Hai kawan2..... korang ingat lagi tak?? saya ade gtau yang saye nak gi jalan-jalan makan angin kat obersea.... x ingat???? ala... yang saya gtau nak pi AUSTRIA tu.... x ingat gak???? ok..ok... saya bagi LINK... [click sini] ... dah ingat lom....hehehehe....

Haritu saye gtau nak gi masa cuti CNY kan...pastu pospone sebab my mum kena operate mata... so, now plan saye tu dah confirm... saye akan ke AUSTRIA 1st May ni... hehehe....

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

Tapi...tapi...tapikan....korang tak payah la pesan apa2 erk.... FM ke ... cekelat ke... beruang panda ke..... sebabnyeeee.....

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

Saye x pi pon ke AUSTRIA tu.... AUSTRIA tu adalah bermaksud......

v
v
v
v
v
v

Korang baca la kat bawah ni.....hehehehe....

its starting again!
We need something new to mess around with the boys
since they figured out yet everything,
we need something new!
So, lets start it:
Your current status
(letak kat status..cth..France)
Single = England
In Love = Germyany
unhappy in love = France
in a relationship = Spain
married = Switzerland
engaged = Austria
Send this to every Girl!! of your friend list
And watch out, dont tell any boys!!!
lets see, how long they will need for this one =)


So, now....korang dah paham kan????? kalau x paham...silang ulang baca.... saye akan ke AUSTRIA (bertunang) 1st Of May nanti, InsyaAllah.....doakan semua berjalan ngan lancar k.... anda berdebar???? saya lagi berdebar....hehehehe....


Note : Kalau dapat gi AUSTRIA betol2 pon bagus gak kan.... mana tau rezeki saya datang bergolek-golek...hehehehe....



Thursday, April 14, 2011

Jauhi Hutang Bila Nak Kahwin!!!!

Betapa mahalnya untuk mengadakan satu majlis perkahwinan pada zaman sekarang. Purata 'belanja hangus' buat kenduri sahaja perlu ada kira-kira RM20,000. Itu paling kurang.

Jika lelaki, belum termasuk belanja duit hantaran yang diminta pihak perempuan dan persediaan pindah ke rumah baru. Congak-congak, keseluruhan majlis & urusan kahwin boleh mencecah sehingga RM40,000 (ada yang jauh lebih tinggi). Seorang kawan perempuan mencelah, "patutla, ramai lelaki tidak berani nak komit kahwin..." (Ini kena tanya orang lelaki).


Sedihnya, kesan dari belanja kahwin yang semakin meningkat menyebabkan ramai pasangan muda berkahwin dengan membuat pinjaman peribadi. Walaupun, tiada statistik rasmi, saya percaya, anda kenal seorang atau dua kawan-kawan yang pernah membuat pinjaman peribadi (atau anda sendiri) bagi urusan perkahwinan. Mari kita cuba fahami mengapa pasangan (terutama lelaki) perlu meminjam untuk berkahwin...

  • Nilai hantaran yang diminta pihak perempuan tinggi antara RM10,000 ke RM30,000
  • Kos membuat sekurang-kurangnya satu majlis kahwin tinggi antara RM7500 ke RM12500 (anggaran RM25 per pax)
  • Urusan pindah rumah & deposit sewa semakin tinggi antara RM2000 ke RM6000




Katakanlah Mamat & Minah yang baru habis belajar di universiti mahu terus mengikat perkahwinan dan mereka mahu membuat majlis yang sederhana tetapi meriah. Minah yang baru Ijazah Kelas Pertama ingin membantu Mamat dengan hanya meletakkan hantaran bernilai RM5000 dengan membuat hanya satu majlis perkahwinan untuk mereka berdua. Dijangka 500 orang sanak saudara & kawan-kawan akan hadir. Kemudian, urusan pindah rumah dan membeli serba sedikit perabot mungkin sekitar RM2000. Bajet keseluruhan majlis dianggarkan RM19,500 (RM5000 + RM12500 + RM2000).

Saya dapat bayangkan si Mamat akan mula mencongak belanja kahwinnya RM19,500. "Kat mana aku nak cari duit sebanyak itu? Aku pun belum kerja lagi...".

Selalunya, 2 perkara yang terlintas di benak si Mamat

  • "Aku boleh kerja dulu dan simpan setiap bulan. Kalau gaji aku RM2000, tiap-tiap bulan, aku simpan separuh. Dalam tempoh 20 bulan atau lagi 2 tahun, boleh la aku kahwin" atau...
  • "hish... aku dah sayang sangat pada si Minah, pinjam bank je la"


Keputusan ini sebenarnya, Mamat tidak perlu fikir seorang diri. Bincang dengan keluarga. Dan, berbincanglah dengan Minah. Kasih sayang dalam perkahwinan adalah kombinasi komunikasi, sakinah, mawardah dan warahmah. Mendapat keberkatan dalam sesebuah perkahwinan adalah jauh lebih penting dari mengadakan kenduri besar-besaran yang berlandaskan hutang.

Satu paradigma harus diubah di dalam masyarakat supaya tidak meletakkan 'piawaian saiz perkahwinan'. Besar kecil sesuatu majlis perkahwinan mestilah berdasarkan kemampuan. Jika bajet kecil, tidak perlu hidangkan nasi beriani, cukuplah sekadar hi-tea. Majlis perkahwinan adalah majlis resepsi untuk sanak saudara & kawan-kawan berkenalan mesra dengan temah hidup anda. Cadangan saya, anda dan pasangan boleh cuba untuk memikirkan kaedah kreatif yang tidak memerlukan banyak modal untuk satu majlis perkahinan.

Pasangan yang ingin berkahwin, sedarlah...

  • Hadis riwayat Ahmad dan al-Hakim, "kebanyakan perempuan yang berkat perkahwinannya ialah mudah (rendah) perbelanjaan (mahar)".
  • hantaran kahwin seharusnya adalah pemberian ikhlas pihak lelaki dan bukannya paksaan oleh pihak perempuan
  • janganlah mendekati hutang di awal perkahwinan
  • muafakat antara pasangan sebelum perkahwinan membawa keberkatan yang berterusan dalam perkahwinan
  • jangan gunakan alasan duit tiada untuk tidak berkahwin dan mengambil keputusan untuk terus membujang
  • belajar untuk jadi kreatif dalam menangani bajet yang kecil untuk melangsungkan perkahwinan.


Doa saya semoga anda dan pasangan dapat membina hidup bersama dengan tenang dan tanpa perlu pening memikirkan hutang keliling pinggang. Perkahwinan hanya permulaan kepada lebih banyak keputusan-keputusan penting dalam hidup.


Sumber : Facebook / I LUV Islam.com



Wednesday, April 13, 2011

Menggetam @ Nasi Ketam Warung Paksu, Juru

Hari minggu lepas, dapat jumpa geng2 blogger sambil mengetam di Warung Paksu kat Juru...

Saya adalah org yang paling lambat sampai akibat terperangkap didalam jem...punca jem???? highway PLUS wat derma beras bertan2 untuk pengguna lebuhraya... tu yg jem menggilos...hehehehe...

Tetamu istimewa kami adalah...

TARAAAAAAAA.............

Bonda Amani Yo !!!!

Best giler malam tu..gelak sakan.... tapi yg tak best x cukup korum... wina, jue & khaira xde...huhu...:(

Makanan yg special malam tu ofcoz la Nasi ketam... oh saye kalau bab makan ketam agak fail.. malam tu pon punya dok pulun nak kopek ketam sampai luka jari ai ok...huhu...


Nasi Ketam & Nescafe Ais...


semua pakat habih makan saye dok tak habih2 lagi...bonda curi ketam saye sekoq..huhuhu...:p (eh...taklah..bonda temankan saye makan..)


sian amani... dapat makan sudu plastic jer...huhuhuhu....

perut kenyang..tudia..mula la dok pakat menggedik sakan..hahaha....





pastu pakat dok suruh ambik gambaq pasport... jadi tak gambaq passport ai...hehehehe...





eh...gambaq passport mana leh senyum...hahahaha....

HARAP MAAF SUDAH HABIS...JOM BALIK !!!!

Sian bonda... kene berperang ngan jem lepas tu...tapi, xpe... bonda ade mr. shrek....heeeeee...

Bonda... TQ erk for Pisang bertandok tu..... saaaayang bonda sgt2 tau.....:)



Note : Thanks kak nida for the picture..... :)



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥♥♥ Tinggalkan Nama & Link Anda Disini Yer ♥♥♥

♥♥♥ Usia Blog Ni... ♥♥♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers