Wednesday, February 29, 2012

WORDLESS WEDNESDAY ~ Limau Purut Tiga Serangkai...Sila Sambung sapa yang tau...:)

Semalam...
Abg Faizal Ryan a.k.a. Husin tengah bz hafal skrip..."Limau Purut Tiga Serangkai".. Nantikan di pawagam terdekat anda !!!! hihi..:)




En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Tuesday, February 28, 2012

DAPUR SHU SHINJU ~ Blueberry/Strawberry Cheesecake

Assalamualaikum....

Ok, kali ni saya nak share ngan korang resepi Blueberry @ Strawberry Chessecake.. saya buat guna strawberry sebab cari blueberry x jumpa..yang ade filling jer... yang filling saya wat topping...

Resepi adalah dicilok sebijik sebijon dari Irma.. TQ darling.. suke ke blog dia... mcm2 yg boleh belajar..:)

Bahan-Bahan :


1 bungkus Biskut Digestives..kalau tak jumpa... guna biskut Marie pon boleh...



600gram Philadelphia Cream Cheese


2 sudu besar butter (tak payah membumbung. Biasa-biasa sahaja. Lebih nanti berminyak.)
3 biji telur (dibasuh dan perlu dilap sehingga kering.)
1 cawan gula. (Tak perlu tambah lagi. Dah sedang2 elok manisnya.)
2 sudu besar tepung gandum. (Tak perlu membumbung.)
1 1/2 sudu kecil esen vanilla.
1/4 sudu kecil almond extract. (saya tak guna sebab cari x jumpa... tapi, jadi jugak cheesecake saya..hihi.. tapi, kalau korang nak buat sila guna yer..jgn ikot saya.)
Buah blueberry @ strawberry... lagi banyak lagi sedap...(ini pendapat saya la).

Cara-Cara :

Untuk Base :
Hancurkan biskut menggunakan blender kering. Kita nak lebih kurang 2 cawan.
Cairkan butter dan masukkan kedalam biskut yang telah dihancurkan tadi.Kemudian gaul rata. Kemudian kepal2kan dia..agak2 boleh kepal tu kira ok la...kalau biskut masih berderai tambahkan butter cair sikit lagi. Masukkan kedalam sring form cake tin & tekan2 kasi padat. Dah siap masuk freezer dulu sementara nak buat kek dia plak.

  • Guna spring form cake tin seperti di atas. Tujuannya... supaya kek mudah dikeluarkan apabila telah siap disejukkan.

  • Dalam mangkuk lain, pukul cream cheese hingga sebati dan berkrim. Pastikan semua peralatan yang digunakan kering.

  • Kemudian masukkan gula, pukul lagi hingga sebati. Lepas tu masukkan tepung & pukul lagi.

  • Kemudian masukkan telur, satu persatu  ok. Jangan masukkan 3 biji sekaligus. Anggaran dalam seminit setiap sebiji telur. Faham kan !!!

  • Kemudian, masukkan esen vanilla & almond extract.

  • Bila dah sebati semuanya, tuang adunan kek ke dalam baking tin tadi. Goncangkan sikit untuk ratakan permukaan. Jangan pulak goncang sampai bergegar plak hihi...

  • Kemudian, ambil blueberry @ strawberry.. dan tabur ke seluruh kek. tekan masuk dalam2 skit... masa saya buat saya tak tekan..so, strawberry tu dok atas2 jer... kalau buah masuk dalam kek baru syiok dimakan...

  • Bakar guna teknik waterbath utk hasil yang cantik selama 45- 55 minit pada suhu 145'C. Jangan sampai kek terlebih masak dan mula pecah-pecah. Selepas masak, keluarkan baking tin dari bekas berisi air, dan tinggalkan ke dalam oven selama beberapa jam. Ini pun akan mengelakkan kek dari crack. Sejukkan dalam fridge sebelum makan, at least satu malam.

Pada yang tak tahu..nindia Kaedah waterbath.



Maka siaplah cheesecake saya....=)


Masa time nak makan bolehlah letak filling blueberry atas kek yer...kasi cantik kek tu & sedap bila memakannye punn...=)

guna teknik waterbath ni sebab tanak biarkan kek & base tu crack... tapi, cake saya x crack..base yang crack sikit...adehh... xpe..nanti cuba lagi..=)


SELAMAT MENCUBA.....=)



En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Monday, February 27, 2012

My Strawberry Cheesecake with Blueberry Topping...:)

Finally..dapat gak saya buat cheesecake.... walaupon cari fresh blueberry x jumpa... jenuh saya tawaf hypermarket di seluruh Penang..huhu...

saya letak stoberi kat dalam...& topping filling Blueberry...

sangat best sebab kek menjadi..seisi keluarga menyukainya... abah NON sekali makan terus kata sedap... abah NON ni cukup susah nak cakap sedap kalau aku masak, tu yang teruja...huhuhu...walaupon base dia agak crack disitu... xde hal..esok2 kita cuba lagi...

tapi, modal nak buat kek ni..ya ampun.... semputttttt....

sebulan sekali nak buat boleh kot...hihihihihi...

yummmyyyyy....

Korang nak resepi dak??? kalau nak kasi jatuh u ollsss punya kepala... hehehe...

p/s : thanks to tuan blog Fazlinil Irma Mohamed Aki... resepi dicilok disitu...:) 


En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Friday, February 24, 2012

MemBaking adalah HOBI saya sekarang !!!!

Sememangnya minat saya sekarang mendorong kearah baking membaking.. dulu kalut minat mekap2..tapi, sekarang dah tukar... mekap tu mmg minat..tapi, rasa untuk diri sendiri cukup la kot....hehehe...

Sejak2 sekarang ni suka jer nak belajar buat kek... mcm2 dok dalam pala otak ni..nak buat cheesecake la..nak buat tiramisu la...eh macam2 la... sesekali rasa macam nak belajar/ambik course baking membaking plak..tak rugi rasanya..silap2 leh bukak Shu Shinju Bakery.. Amin...

Sejak saya dok publish Karamel Kek yang saya buat tu.. tak sangka plak ade yang berminat nak buat tempahan dr saya..hihihi..mcm x percaya..actually senang jer nak buat kek tu... tapi, diorang nak gak tempah..so, saya buat yg termampu...

Kemarin saya cuti sebab ade hal skit ngan mak saya.. pastu saya singgah kedai barangan buat kek.. pastu kan saya ade gak beli beberapa barang ni.. rasa sangat COOL bila dapat beli barang2 ni... nak tau apedia?? mek tengok...

sudu pengukur...selalu tengok kat channnel AFC... diorang guna benda ni... cam best jer...tapi, diorang guna yang besi.. saya beli yg plastik jer.... senang nak ukur dengan tepat..like baking powder, esen vanilla & macam2 lagi...

yang ni bukan penapis air teh tau.. ni namanya White Egg Separator.. sangat cool ok benda ni... tapi, saya guna dalam 2-3 biji telur ngan benda ni.. tapi, at last dengan tangan guna yang paling selesa...hehe..

Stainless Steel Whisk.. yang ni best jugak.. dok tgk dalam TV chef Brian kat channel AFC guna benda ni cam best jugak..so, saya beli satu.. buat karamel kek memang benda ni sangat diperlukan...:)

Ada lagi benda lain yang saya beli..like kecik2.. xyah tunjuk kot...

Oh,, saya baking guna oven camni....

Oven ni abah beli lama dah.. best oven ni..mcm2 leh wat..nak uli tepung pon boleh... nak buat roti gardenia pon boleh..nak grill pon boleh.. eh..serba boleh la oven ni pendek kata...:)

Harap minat saya ni berpanjangan.. xnak la org kata "hangat-hangat taik ayam"...:p



En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Wednesday, February 22, 2012

SAMA TAPI TAK SERUPA KOT !!!!!!!


Nak kasitau ni.... shawl tu saya beli kat PASAR MALAM dengan harga  RM8.00 tunaiiiiiiiiii....hehehehehe....:p

Tu jer nak bagitau.....

Esok saya cuti tau..nak gi majlis Nikah Lisa Surihani & Yusry.... so, jangan rindu2an k......

Assalamualaikum..............:)



En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Tuesday, February 21, 2012

Jemput Makan Darling-darlingKu Sekelian !!!

Hari ni jimat duit saya... sebab boss belanja makan..murah rezeki saya..& murah jugak rezeki boss saya...:)


Btw, dia punya gulai meleqatttt...sedap wei..... sambal belacan dia fuhhh...meleleh air idong..(lately ni saya sungguh tak tahan pedas..dulu ok jer)...jap nak tanya boss dia beli katner....dah x ingat hal diet dah..huhu...

Jemput makan semua....:)


En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Monday, February 20, 2012

(VIDEO) ~ Untuk Tunang Kesayangan...Ahaksss....:)

Hari ni xde cite lain...cite pasal birthday boy jer...hihhi...:p

Yang ni sesaja wat video slide bagi en.tunang tengok... tu jer nak gtau...

Tengok tau u olllsssss video ni...hehehe...:)


En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

To MY BELOVED MR. FIANCE.... HADIAH Paling MAHAL.. Takdak Jual Kat Mana-mana...:)

Semalam tepat jam 12.00a.m, saya lah orang pertama yang ucapkan "Happy Birthday" tuk en.tunang...siap kasi hadiah sekali...

Semalam kitaorang keluar.. so, mintak permission dari Mak Timah & Abah Non nak balik lewat skit.. sebab nak pass hadiah kat en.tunang...

Seperti di tahun2 lepas...2-3 sebelum birthday en.tunang..saya mesti ingatkan dia..."eh, birthday fairuz da nak dekat kan"..tapi, tahun ni saya x mention langsung.. konon2 wat2 lupa...hehe.. tapi, semalam pas tgk wayang kitaorang lepak kat tempat biasa kitaorang lepak @ RNR Pantai Bagan Ajam.. dia cakap..eh..ni balik lambat mak abah x marah ka?.. so, saya cakap xpe..dah bagitau mlm ni lewat skit balik...

Tepat cam 12.00 terus kita buat2 nak cita 1 benda penting kat dia.. dia pon excited la nak dengar..then, kita cakap dia...Happy Birthday Fairuz...dia senyum & cakap Tima Kasih Sayang... & kite pon terus kasi hadiah kat dia....dia terkejut+excited+seronok..sebab kita kasi ni kat dia....

KAD+CD kenangan percintaan kitaorang...

Dan, yang paling dia terkejut adalah......

Homemade by ME.. to My Beloved Mr. Fiance....

bunga gedabak beso...

 
dari sudut tepi...:)

 
siap dipack!!!

Dibuat dengan penuh rasa KASIH+CINTA & SAYANG..... (walaupon tulisan tu senget benget..hehehe..)

Dia sangat teruja..... tu yang kite suka...

Kite SAYANG dia banyak LAUT ok...sayang sangat...

HAPPY BIRTHDAY ABANG FAIRUZ..hehe...



p/s : Malam ni kite candle light dinner k..hehe...


En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Wohoooo !!!! Hari ni 20.02.2012...

Ada pa ngan tarikh ni????? seronok semacam ja....

jeng..jeng.....


ALLAH selamatkan Kamu....ALLAH selamatkan Kamu....ALLAH selamatkan Ismeth Ulam Raja Muhammad Fairuz....:D... ALLAH selamatkan Kamu....

Lagu omputih plak...

Happy Birthday To U...Happy Birthday To U...Happy Birthday To My Mr.LOVE...Happy Birthday To U...

To My Mr.Love ----> May all your wish come true...I LOVE U ALWAYSS....



Apa yang saya kasi dia... nak tau tak?? k.. jap lagi saya ai tunjuk...:)


En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Friday, February 17, 2012

WINNER !!!! Express Contest By Shu Shinju !!!!




Jawapanye adalah RM112.10

Takde sorang pon yang tepat tekaannya.. dan yang paling hampir dengan jawapan adalah ....eizan nor.. dia teka RM125.00.. 

Untuk eizan nor, sila kasi acc no. anda untuk pemberian hadiah...email kat sini ctshuhadah@yahoo.com

Sekian...thanks pada korang yang join.... sayang korang !!!!


En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Thursday, February 16, 2012

Express Contest By Shu Shinju !!!!

Duit pecah tabung....

Anda diminta meneka jumlah kesemua duit dalam gambar ni...Seorang saja Peneka yang tepat @ yang hampir tepat akan memenangi wang sebanyak RM10.

Penyertaan dibuka hari ni saja... keputusan esok pagi... tapi, kalau saya dah nampak peneka yang tepat..secara otomatik.. contest ditutup...

tak perlu buat entry...bagi jawapan kat comment jer..:)


Apa lagi??? Selamat mencuba...:)



Clue : kebanyakkan syiling 50sen jer.....


En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Wednesday, February 15, 2012

Rafly - Lagu Ibu (OST Hafalan Shalat Delisa)


Lembut kukenang, kasihmu ibu
di dalam hati ku kini menanggung rindu
kau tabur kasih seumur masa
bergetar syahdu, ooh di dalam nadiku

9 bulan ku dalam rahimmu
bersusah payah, oh ibu jaga diriku
sakit dan lelah tak kau hiraukan
demi diriku, oh ibu buah hatimu

tiada ku mampu, membalas jasamu
hanyalah do'a oh di setiap waktu
oh ibu tak henti kuharapkan do'amu (2x)
mengalir di setiap nafasku (2x)

ibuuuuuuuuuuuuuu........... (3x)

Lembut kukenang, kasihmu ibu
di dalam hati ku kini menanggung rindu
engkau tabur kasih seumur masa
bergetar syahdu oh di dalam nadiku

indah bercanda denganmu ibu
di dalam hati ku kini slalu merindu
sakit dan lelah tak kau hiraukan
demi diriku, oh ibu buah hatimu

tiada ku mampu, membalas jasamu
hanyalah doa oh di setiap waktu
oh ibu tak henti kuharapkan doamu (2x)
mengalir di setiap nafasku (2x
ibuuuuuuuuuu........ (3x)

“Allahummaghfirlii waliwaa lidayya warhamhumaa kamaa rabbayaanii shaghiiraa”


p/s : mengalir airmata dengar lagu ni....sedih sgt....


En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

WORDLESS WEDNESDAY ~ Cincin Kawin...


kami dah beli CINCIN KAWIN.... rasa x sabar nak pakai...hehehe...


En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Tuesday, February 14, 2012

Caramel Cake Lagi !!!!!

Kali ni buat tanpa tunjuk ajar sesapa... waaahhhh..bangga dengan diri sendiri... Abang saya yang baru balik dari Kuantan tu makan x berenti... sedap sgt la tu...hihihihi....:p



Nak buat sebijik tuk mr.love on his birthday 20Feb ni...:)




En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Saturday, February 11, 2012

DAPUR SHU SHINJU ~ Seri Muka..

Tiba-tiba hati ni teringin nak makan Seri Muka..ntah kenapa... cam org petnen plak kan..hihihi... tp, taknak yang beli..nak buat sendiri...makanya harus jalankan misi...

Saya tau mesti ramai yang pandai buat kuih tradisi ni kan... saya nak share resepi ni pon untuk kemudahan saya nanti..mana tau esok2 teringin lagi nak buat..leh refer kat sini....

Ni resepi dari mak kite tau...

BAHAN-BAHAN:-

Untuk lapisan Atas :

4 Biji Telur
150gram Gula
450ml Santan Pekat + setengah sudu kecil garam
10helai Daun Pandan (blend & ambil airnya)
120gram Tepung Gandum
2sudu besar Tepung Jagung

Untuk Lapisan bawah :

500gram Beras Pulut
1 sudu kecil gram
400 ml santan cair (tapi, kalau banyakkan santan po xpe.. lagi sedap..lemak je rasa..)
2 sudu kecil minyak

CARA-CARA :

Lapisan Bawah
  • Petama sekali, sediakan periuk kukus & kukus air sampai mendidih.
  • Rendam beras pulut dalam 2jam.. tapi, kalau nak rendam setengah jam pon ok dah... kalau rendam 2 jam pulut nanti lembut elok jer...
  • lepas tu basuh beras & toskan. 
  • satukan semua bahan lapisan bawah & gaul-gaul skit. 
  • Kukus bahan dalam periuk yang telah mendidih selama 20minit.
  • Keluarkan pulut dari periuk & tekan-tekan sampai pulut tu padat.

Lapisan Atas

  • Pukul gula & telur sampai kembang. Saya pukul guna wisk jer.. tak pakai mesin pon.
  • Masukkan santan yang telah dilarutkan dengan garam, diikuti dengan air pandan & kacau sebati. 
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit  & kacau lagi supaya tepung tadi x berketol. (tepung kena ayak dulu yer..)
  • Masukkan tepung jagung. 
  • Sebelum dituang adunan keatas lapisan pulut tu..tapis dulu yer..untuk mendapat tekstur yang terbaik...(cewaaahhh).
  • Setelah itu, kukus adunan selama 45minit dengan api yang sederhana.
  • Adalah lebih afdhal, tunggu sampai sejuk kuih tu baru potong..barula nampak cantik gitu....

     sengaja saya buat lapisan atas tu tebal skit..baru best...selalu beli lapisan atas tu mesti nipis... x feel makan kan....:)
 
      buat 1 pelengat..pastu bedak2 sorang skit... kalau kami jer makan xkan habis..sebab 2 orang jer kat umah..abah still kat kuantan lagi... xmau balik lagi ka abah oiiiii....???
    En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

    Friday, February 10, 2012

    Panggilan Manja...

    Manja la sangat kan...

    Kalau ditanya kat semua couple or pasangan tunangan...ape korang panggil kat pasangan korang??? pasti ade yang panggil sayang la.. ayang la.. b la.. anje la.. baby la..abang la... dan sebagainya...

    Alkisahnye gini... pasal saya dengan encik tunang ni ha.. saya actually tak panggil dia seperti gelaran2 yang tersebut diatas... saya panggil dia nama jer.. Fairuz... semalam, saya sembang2 ngan dia.. nape erk x panggil abang??? ishh.. camner nak panggil erk?? tak biasa la.. bila saya cuba tuk sebut abang.. terus nak tergelak besar...hihihi.. msg kat henpon pon bila cuba tukar..taip "abang".. rasa semacam jer...hihi... camner nanti da kawin erk??? xkan saya nak panggil nama jugak??? kang mak mentua dengar kata tak hormat suami plak... ermmmm.... apa pendapat korang???

    (tapi, dia panggil saya sayang tau...hehehe..:p)




    En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

    Terukir Di Bintang Tak Mungkin Hilang Cintaku Padamu..♥♥♥

    I'm just fall in LOVE with this Song.....

    TERUKIR DI BINTANG BY YUNALIS ZARAI


    Jika engkau minta intan permata tak mungkin ku mampu
    Tapi sayangkan ku capai bintang dari langit untukmu
    Jika engkau minta satu dunia akan aku coba
    Ku hanya mampu jadi milikmu pastikan kau bahagia


    Hati ini bukan milik ku lagi
    Seribu tahun pun akan ku nanti
    Kan… kamu…

    Sayangku
    Jangan kau persoalkan siapa dihatiku
    Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu


    ♥♥♥



    En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

    Thursday, February 9, 2012

    DAPUR SHU SHINJU ~ Caramel Cake

    Ramai yang mintak resepi kek karamel ni kat FB.. btw, kalau korang google banyak resepinye... tp, xpe.. lain orang lain caranya... ni cara saya...

    Sedia??? mari kita mulakan...

    BAHAN-BAHAN:

    (Bahan A)-Gula Hangus
    2 sudu Besar Gula

    (Bahan B)- Caramel
    1/2 Tin Susu Cair
    70gram Gula Aising
    1/2 Sudu Teh Esen Vanilla
    3 Biji Kuning Telur

    (Bahan C)
    140gram Tepung Naik sendiri
    70gram Gula
    3 Biji Juning Telur
    135ml Air Masak
    45ml Minyak

    (Bahan D) Merinque
    6 Biji Putih Telur
    70gram Gula Aising
    1 Sudu Teh Cream Of Tartar

    CARA-CARA:

    1. Masak Bahan A diatas loyang sehingga gula tu bertukar keperang2an.Korang ratakan gula hangus tu & biarkan dulu.
    2. Kacau Bahan B. Important ni..Kacau perlahan2 ok..Jangan sampai berbuih..kalau berbuih x jadi karamel tu. Lepas tu masukkan bahan B tadi kedalam Bahan A. Masa nak tuang bahan B ke Bahan A guna penapis tau.. kalau tak karamelnye tak cantik nanti.
    3. Pukul bahan C & ketepikan.
    4. Pukul bahan D sampai kembang. Nak tau dia betul2 kembang, terbalikkan adunan.. kalau adunan x jatuh maknanya kembang la tu...:D
    5. Campurkan bahan D ke dalam bahan C sedikit demi sedikit & gaul sampai sebati.
    6. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian.cam saya buat 4 bahagian.
    7. Letakkan pewarna @ paste yang anda suka.
    8. Masukkan ke dalan loyang yan berisi gula hangus & karamel tadi (A+B) berselang seli.
    9. Bakar adunan secara double boiled. Cara dia..Masukkan air panas mendidih ke dalam loyang & letakkan loyang adunan kek tadi diatasnya. Kalau korang tak paham cara doule boiled ni silalah google k..:)
    10. Bakar pada suhu 180'C selama 45minit.
    11. Bila dah masak, biarkan dia sejuk lebih kurang dalam 10min baru terbalikkan.

    SIAP !!!

    Kek ni sedap dimakan time sejuk2 baru pas keluar peti ais...


    SELAMAT MENCUBA !!!!!


    En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

    Wednesday, February 8, 2012

    Caramel Cake

    Dah lama tak masuk dapor....



    Mempersembahkan........................:D

    so colourfull...

    & so tempting right???

    Later ai kasi resepi... tapi kalau korang google pon mesti korang dapat resepi ni... senang je nak buat dia...& rasanya sangat sedap...




    En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    ♥♥♥ Tinggalkan Nama & Link Anda Disini Yer ♥♥♥

    ♥♥♥ Usia Blog Ni... ♥♥♥

    Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers