Atas permintaan ibu mengandung... mommy piya... cik shinju nak bagi resepi Kerang bercili versi Shu Shinju......(kak InaAchik.. kalau tak sama cam resepi akak.. lebih kurang halal jer la yer... hihihi..)
BAHAN2 YANG DIPERLUKAN :
4 ulas bawang putih**
4 ulas bawang merah**
3 biji cili merah**
5 biji cili api (nak pedas lagi letak 21 biji..hihi..)**
1 inci Halia**
sos tiram
sos cili
serai - diketuk-ketuk
2 helai daun limau purut
garam, gula & perasa
Kerang (nak buang kulit pon boleh..buang separuh kulit pon ok jer..:)
CARA-CARA :
~ Blend bahan-bahan yang bertanda **
~ Panaskan minyak & tumis bahan ** sampai kering & garing
~ Masukkan sos tiram, sos cili, serai, daun limau purut, garam gula & perasa.
~ Last, masukkan kerang. kacan sampai sebati & siap.
Maka terhasillah.....
sis..tq so much!!!!!!^________^
ReplyDeletenak try buat..kalau kerang ganti dengan ayam tpi rencah sama bleh gak kan??
piya ~ boleh dear..according to sifoo akak..dia kata kalau nak ganti ngan ayam..goreng dulu ayam tu...
ReplyDeleteselamat mencuba..:)
saper sifooo kamu yg bg ajaran sesat tu? hehheheheee...
ReplyDeletepisst, dgn ini akak halalkan segala resipi dan penderhakaan resipi asal. hehehehehee
kalau kata kerang sambal sama tak??
ReplyDeleteuihs terus terliuq...kerang ganti ngan ayam perghhh masyuk gak cmni...
ReplyDeletexmakan kerang..so nasib la x terliur..kekekekek
ReplyDeletekt sini, tak de serai...tu yg susah nk msk yg sedap2....takpe2...nnti, nk kena g survey2 lg...
ReplyDelete