Monday, October 24, 2011

DAPUR SHU SHINJU ~ Puding Cream Caramel

Salam semua...:)

Sihat tak?? yang sihat tu alhamdulillah...yang tak sihat cepat2 gi jumpa doctor k...makan ubat...semoga cepat sembuh..:)

Nak kongsi resepi ni... weekend baru ni buat Puding Cream Caramel..resepi ambik dari Sis Neena...

Penah buat sekali raya tahun lepas... cik titin penah dah rasa puding caramel saya ni...:) tak caye tanya dia... kalau malu nak tanya cik titin...click SINI... ade entry pasal my puding cream caramel..:)


My Cream Caramel...:)

BAHAN A ~ Untuk Gula Hangus


110 gram gula pasir
300 ml air

Tuang gula ke dalam periuk..kacau selalu..jgn tinggal yer.. agak2 gula dah keperangan..masukkan air..kemudian kacau sehingga gula tu larut & sebati...kemudian tuang gula hangus kedalam loyang...

BAHAN B


100 gram gula pasir
250 gram air
1 tin susu cair
1 sudu besar Esen Vanilla
8 biji telor

Pukul telur & gula hingga sebati, kemudian masukkan susu cair, esen vanila & air. Kacau sebati..kemudian tuang pelahan2 adunan kedalam loyang yang berisi gula hangus tadi. Kukus adunan selama 20-25 minit. Lepas habis kukus, tunggu adunan sejuk seketika..kemudian masuk ke dalam peti sejuk.. bila sejuk baru best makan..:)

SELAMAT MENCUBA !!! :) 


p/s : thanks kak neena for the gorjes recipe..:)


En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

2 comments:

  1. yummmmyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy~~~
    vangga btol ngan adik ahkak ni... makin hari makin power memasak! ciri2 ISTERI GOJES! :)

    ReplyDelete

Comment seikhlas-ikhlasnye k.. xmo plastic2... InsyaAllah... Anda akan diberkati...:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥♥♥ Usia Blog Ni... ♥♥♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers