Monday, October 31, 2011

Kaabah ~ Baitullah (Rumah ALLAH)



"Kenapa orang Islam sembah bangunan kain hitam tu?"



"Oh.... itu Kaabah atau nama lainnya Baitullah"



"Baitullah tu apa?" ...



"Secara terjemahan mudah maknanya Rumah Allah"



"Allah ada dalam tu?"



"Tak....."



"Jadi, kenapa sembah bangunan tu kalau Allah tak ada dalam tu?"



"Yang saya sembah bukannya bangunan tu.."



"Kamu sembah apa?"



"Saya sembah Allah swt"



"Jadi, kenapa sembah bangunan tu?"



"Saya MENGHADAP sahaja ke arah Kaabah tetapi saya tak sembah Kaabah.."



"Bukankah kamu sujud ke arah Kaabah, maknanya kamu sembah Kaabah la.."



"Kamu pernah tgk perlawanan bola dalam TV?"



"Pernah...... selalu.."



"Kamu tengok tv ke tengok perlawanan bola?"



"Tengok perlawanan bola la.."



"Di mana?"



"Dalam tv la.."



"Cuba buka tv tu, tengok di dalamnya ada stadium dan perlawanan bola ke tak.."



"Memanglah tak ada.. tapi itukan gambarnya ada.."



"Bukalah dalam tv, tengok ada ke tak gambar perlawanan bola dalam tu.."



"So..?"



"Maknanya kamu tengok tv, bukan perlawanan bola.. betul tak?"



"Tak.. aku tengok perlawanan bola la melalui tv tu.."



"Peliknya.."



"Sebab apa pulak pelik?"



"Ye la, kau cakap tengok perlawanan bola, sedangkan aku tengok dalam tv tu tak ada apa-apa.. yg ada hanya wayar je berselirat.."



"Memanglah dalam tv tu ada banyak wayar, tapi tv tu menayangkan gambar-gambar perlawanan bola dalamnya.."



"Hurm.. jadi tak peliklah ni..?"



"Ya.. tak pelik.."


"Jadi tak pelik jugalah aku sujud ke arah Kaabah untuk menyembah Allah swt. walau pun dalam Kaabah tak ada Allah.."



p/s ~ ***silakan share***




En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Pakai Tudung Mahal.....KO ADE??????

Salam Isnin !!!!



Mahal ooo tudung ni...sepasang RM85... ape ke nama tudung ni...Mawar by Fareeda.. terketaq2 nak bayaq hokey !!!!


amacam cantik tak? ade nampak lain tak muka saya ni... ade orang gtau kat saya..bila pakai tudung ni.. muka kita otomatik jadi lawa... & kita makin berkeyakinan diri... saya rasa biasa ja..hihihi...


Hakikatnya..tudung tu bukanlah hak milik saya... tumpang menerai jer.. tuan punya tudung ni adalah kak anie, kakak ipar saya...hihihi...dia pon cakap biasa jer..saja beli sepasang nak try...:)

p/s ~ biar pakai tudung RM10...tp, kite tetap rasa gorjes kan !!! tak gitu kawan2????

En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

ENTRY NI DITUJUKAN BUAT ENCIK TUNANG KESAYANGAN MUHAMMAD FAIRUZ !!!!

Assalamualaikum Fairuz...:)

Sayang tau..fairuz tengah dok skodeng blog sayang kan...:p

Actually agak terkejut jugak bila aritu fairuz cakap sayang pandai buat kek.. pastu sayang jadi teacher ajar loghat utara.. sayang makan eskem Magnum.. dan lain2 lagi...mana fairuz tau semua tu..rupa2nya..fairuz curi2 skodeng blog sayang... jadi silent reader erk...hihihihi..:p

Tapi, ok jer..sayang suka... lagipon xde ape yang rahsia pon blog sayang ni...

keep on reading k.. walaupon fairuz tak komen..hihihi...


I LOVE U MUCH MUCH MUCH MUCH...:)




En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Friday, October 28, 2011

Nur Farhain Natasha Rampas Ranking Teratas Golf Wanita Dunia

kononnyeeee............



My anak sedara si Tasha ni dok belajar2 main golf la konon2nya...terkantoi..mana bolanye syg??? hahaha.... pegang penyapu pon x lepas nak pegang kayu golf plak..hihihi...



p/s : entry pendek2 jer... malas benor sejak 2 menjak ni...huhu..


En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Hasil Kolaborasi..maka terhasillah....African Flake Cake...

Semalam buat "African Flake Cake" dengan my sis in law, Fyda... kolaborasi kami berdua...

Tadaaaaaaaaaaaaa......


abah panggil KEK KUDA BELANG...hihihi...

jemput makan semua.....:)

 
p/s : mood bloggin kedaung !!!! huhu..




En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Tuesday, October 25, 2011

TAHNIAH & ALHAMDULILLAH..

Salam semua...

Hari ni cam tak berapa banyak keje... mood pon malas..nak updates blog pon malas... nak makan pon malas...(ohh..saya puasa hari ni..)..boleh dikatakan semua malas...

Disebabkan malas..keje pon tak jalan... so, saya flashback balik entry2 saya yang lepas2... buka entry bab  kawin..tengok kawan2 yang dah selamat mendirikan rumah+tangga..tetiba teringat kawan saya sorang ni... bakal jadi ummi next month... terus call nak tanya khabar... rupa2nya... dia baru hangat2 keluar dari oven labour room... baru lepas bersalin baby boy... alhamdulillah...

Tahniah diucapkan kepada USTAZAH ABIDAH atas kelahiran putera sulung...



Nanti aku pi melawat hang na....:)


POSE SPECIAL dari saya tuk SEMUA.....:)


pic ni pon hangat2 keluar dari oven...hikk.hik..:p




En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Monday, October 24, 2011

Happy Birthday...

..birthday sapa plak ni... nehi..nehi... takde birthday sesapa...tapi bulan depan birthday saye...:)
just nak story kat korang... weekend baru ni saya ade tengok 1 cita Thailand ni..kat channel Citra 131... best cite ni... bayangkan..saya tengok sampai meleleh air mata.. tu kira mmg best giler la cite tu....





Cerita mengenai seorang lelaki (Then) yang jatuh cinta dekat (Pao) dan mereka berjanji akan sehidup semati walau apa pon terjadi...Masa birthday Then, otw Pao nak datang celebrate, Pao excident & koma.. Pao hanya dibantu dengan mesin tuk hidup.. dengan cinta Then yang mendalam, dia membuat keputusan untuk menjaga Pao walau apa pon terjadi..(time Then jaga Pao ni korang mesti tengok... sangat bertuah kalau ade lagi lelaki mcm ni.. sampai tolong tukar pad pon dia sanggup buat... sangat2 touching)... Setahun dah berlalu.. Pao masih tak sedar.. sampai la hari lahir Then datang lagi.. dia mintak hadiah hari lahir dia supaya Pao sembuh... apa jadi lepas tu?????

ok..dah..taknak cita lagi... kalau korang berminat nak tengok cita ni..please tune channel 131.. kalau xde pakej mustika..sila langgan or cari la kat U-tube maybe ade diorang upload cita ni... mmg best u ollsss..:)

ni dia punya teaser...




hero dia hensem.. cam Bront Palarae jer...i minat u !!! :)





En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Serius !!!! Comel Giler !!!!!

Comeynya YA RABBI....



Ibu2 yang preggy baby gurl..tataplah gambar ni....ehehehehe...




En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

DAPUR SHU SHINJU ~ Puding Cream Caramel

Salam semua...:)

Sihat tak?? yang sihat tu alhamdulillah...yang tak sihat cepat2 gi jumpa doctor k...makan ubat...semoga cepat sembuh..:)

Nak kongsi resepi ni... weekend baru ni buat Puding Cream Caramel..resepi ambik dari Sis Neena...

Penah buat sekali raya tahun lepas... cik titin penah dah rasa puding caramel saya ni...:) tak caye tanya dia... kalau malu nak tanya cik titin...click SINI... ade entry pasal my puding cream caramel..:)


My Cream Caramel...:)

BAHAN A ~ Untuk Gula Hangus


110 gram gula pasir
300 ml air

Tuang gula ke dalam periuk..kacau selalu..jgn tinggal yer.. agak2 gula dah keperangan..masukkan air..kemudian kacau sehingga gula tu larut & sebati...kemudian tuang gula hangus kedalam loyang...

BAHAN B


100 gram gula pasir
250 gram air
1 tin susu cair
1 sudu besar Esen Vanilla
8 biji telor

Pukul telur & gula hingga sebati, kemudian masukkan susu cair, esen vanila & air. Kacau sebati..kemudian tuang pelahan2 adunan kedalam loyang yang berisi gula hangus tadi. Kukus adunan selama 20-25 minit. Lepas habis kukus, tunggu adunan sejuk seketika..kemudian masuk ke dalam peti sejuk.. bila sejuk baru best makan..:)

SELAMAT MENCUBA !!! :) 


p/s : thanks kak neena for the gorjes recipe..:)


En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Malam Pertama Yang Tergendala (18SX)..hahahahaha.....:p

OMG !!! ni bukan cerita lucah yer !!! :p


Suasana masih riuh di luar. Sanak saudara semuanya berkampung disini.Gelak ketawa, gurau senda jelas kedengaran. Aku memimpin isteriku ke dalam bilik pengantin. Suara-suara sumbang terlalu banyak yang menegurku.

“Hai, malam masih muda, dah nak masuk tidur?” sapa Pak Ucu.

“Orang muda bang Aji, biarlah...” sahut Pak Tam disambut hilai ketawa sanak saudara yang lain.

Meriah sungguh keadaan diluar walau jam sudah menunjukkan pukul 11.00 malam.

Hadiah yang masih belum dibuka ku susun ke tepi... Lampu ku tutup... Merebah diri ke katil pengantin, aku menoleh ke arah isteriku.

“Kita tidur dulu lah yer. Ramai sangat orang kat luar tu.” Isteriku hanya mengangguk tanda setuju.

Entah pukul berapa sekarang, aku pun tidak tahu. Keadaan di luar gelap gelita dan senyap sunyi. Tanda sanak saudaraku telah pulang dan keluargaku telah tidur.

Jari jemariku lembut membelai rambutnya. Ku selak rambut ikal yang Menutupi telinganya lalu membisikkan “Assalammualaikum!” ke telinganya untuk Menguji isteriku.

“Waalaikummussalam.” Rupanya isteriku masih belum tidur. Ku kucup pipi halusnya. Ku kucup dahinya yang mulus. Semerbak harumnya menusuk deria bauku. Akanku tunaikan tanggungjawabku sebagai suami malam ini. Jari-jemari ini terus membelai tubuhnya. Perasaanku tidak dapat dikawal lagi, namun…

“Kringggggg….”

“Tik..tik..tik..tik…”

“Kring.. kring..kring..”

Bunyi-bunyi jam loceng entah dari mana memenuhi ruang bilikku. Terkejut dengan segala macam bunyi yang ada, aku membuka lampu. Serentak itu, terang benderang seluruh rumahku. Bunyi-bunyi ini telah berjaya membangunkan semua orang di rumahku.

Aku mencari-cari punca bunyi-bunyi itu. Mataku terarah ke sekotak hadiah yang masih terbalut rapi.

Aku buka dengan pantas dan di dalamnya terdapat 5 buah jam loceng. Juga sekeping kad berbunyi… Selamat Pengantin Baru, Jangan gopoh-gopoh. Baru Pukul 2 pagi. Jangan maree.. kami potong stim.

Dalam hatiku.. cilaka punya kengkawan. Potong stim betullah!!!


p/s : Hadiah baru tuk orang kawin...JAM LOCENG !!! hahahaha...:p


En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Friday, October 21, 2011

Jangan Tunggu Lama-lama...Nanti lama-lama....(sila sambung sendiri !!!!!)

SINGLE = Jangan bersedih kerana Allah akan memberi yang terbaik nanti.
COUPLE = Jangan terlalu seronok kerana di waktu inilah saham dosa meningkat.
TUNANG =Jangan terlalu lama kerana ia akan menimbulkan pelbagai masalah.
BERNIKAH = Jangan terlalu leka kerana anda telah diberikan tanggungjawab yang akan dipersoalkan di akhirat kelak.
BERCERAI = Allah membenci umatnya yang bercerai berai!!


aduhhh...sakit pala tengok Cikgu Shida ni....

En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Coq Keria + Teh O Panas = Terima Kasih MAK !!!!

Salam Jumaat...

Semalam dalam kebasahan balik keje sebab hujan yang lebat... baju ujan tak bawak.. nak tunggu bawah jambatan kat terminal ferry tu rasa boring plak... kalau tunggu bawah jambatan tu ade kopi o free ke takpe gak..hihihi...

So, buat keputusan redah jer ujan... cam best la plak.. dah lama tak mandi hujan... hihihi... sampai jer umah nampak Coq Keria ngan Teh O Panas atas meja... waaahhhh... terus rasa nak terkam.. tapi, oleh kerana dalam kebasahan... anda diwajibkan masuk terus bilik air & mandi..kalau tidak anda pasti akan demam yer cik shuhadah...:D

Lepas siap2 mandi tak tunggu dah..bersila depan TV tengok cita Soffiya TV3 sambil layan cok keria MAK + teh o panas...



TERIMA KASIH MAK !!! MAK MEMANG BEST !!!! (jangan jelous !!!) :p





En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

Thursday, October 20, 2011

Abah Saya Seorang Pekerja Yang Gemilang & Cermerlang... Bangga Jadi Anak Abah !!!!!

Salam...

Kali ni nak kongsi cerita pasal abah saya... abah saya dulunya seorang pekerja yang sangat dedikasi... tak macam anak dia ni..pemalas...hihihi...

Abah cita..dulu masa time abah masih berkhidmat ngan Penang Port Sdn Bhd. Abah jarang ambik MC.. kalau ada pon 3-4 tahun sekali... percaya tak???? wow...

Kadang2 cuti raya pon abah kene keje...huhuhu....

Antara penghargaan yang pernah abah terima....


 

time ni abah nampak gemuk skit... sijil penghargaan dari CEO Penang Port.. Ibni Hajar...

Abah jugak pernah didatangi sekumpulan student dari mana ntah... buat liputan tentang keje abah atas feri...


Dan jugak abah pernah didatangi wartawan Berita Harian & Harian Metro tuk ditemuramah...

masa ni diorang wat liputan pasal "bertugas di hari raya".. sedih ooo...time2 raya pon abah kena keje...

Sini saya nak share keratan akhbar 7 tahun yang lalu.... wat kenang-kenangan....hihihi...

Berita Harian keluaran bulan ramadhan 28 Oct, 2004.









Harian Metro keluaran 27 Oct, 2004

Sekarang, abah dah pencen..lama dah..almost 6 years...walaupon dah pencen, abah rajin wat keje kat umah.. cuci halaman.. vakum segala habuk2 kat umah.. aritu abah sambung dapur bagi besar lagi kat umah sorang2 dia...&  berkebun juga...macam2 pokok abah tanam belakang umah tu.. & the latest abah nak buat porch tuk letak kereta baru saya...opsss....acah jer...:p

Sangat bangga ngan ABAH SAYA.... macam selalu abah cakap... Kerja kena AMANAH...kalau tak, tak berkat gaji yang kita dapat...huhu...


So, marilah kita bekerja bersungguh-sungguh...:D


En. Raksasa VS En. Otomen... Sudah Baca Harap Komen !!! :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥♥♥ Tinggalkan Nama & Link Anda Disini Yer ♥♥♥

♥♥♥ Usia Blog Ni... ♥♥♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers